Olívia Lacenová: Všichni upozorňují na Palladium, ale skutečným rekordmanem je Rhodium

Rhodium

Rhodium Zdroj: profimedia.cz

Rhodium
2
Fotogalerie

Je to jen pár dní, co cena palladia dosáhla rekordu, když se jeho spotová cena dostala na úroveň těsně pod 30 tisíc dolarů za unci, tedy necelých 627 tisíc korun. Palladium je aktuálně mnohem hodnotnější než zlato nebo platina. Jeho cenu pohání zejména zvýšení poptávky ze strany automobilek, které ho využívají v katalyzátorech benzínových motorů, a snížení dodávek drahého kovu na trh. Ale skutečným rekordmanem je rhodium, které zůstává mimo pozornost veřejnosti.

Zpřísnění pravidel v oblasti životního prostředí a omezení v souvislosti s používáním dieselových motorů nutí výrobce automobilů používat ve svých vozidlech stále více palladia. Nedostatek kovu vystřelil jeho cenu z přibližně 500 dolarů za unci na 2 876 dolarů (60 105 korun) za unci ještě před vypuknutím pandemie koronaviru. Banka Citi dokonce předpokládá zvýšení ceny kovu až na 32 tisíc dolarů za unci (668 768 korun).

V posledních týdnech pomohlo růstu ceny zejména oznámení ruského těžaře Nornickel o zaplaveni jeho dolů, což by v konečném důsledku mělo mít výrazně negativní dopad na letošní těžbu. První odhady mluvily o tom, že v důsledku této události se vytěží o více než půl milionu uncí méně, což představuje až 5 procent celosvětových dodávek palladia. Před pár dny však Nornickel oznámil, že zatopení bude mít zřejmě na těžbu nižší dopad, než firma původně očekávala.

Skutečným průkopníkem je však rhodium, jehož cena dosáhla skutečně enormní hodnoty. Zatímco ještě koncem ledna 2020 dosahovala hodnota kovu hodnotu okolo 9985 dolarů za unci, v lednu 2021 to bylo více než 19 tisíc dolarů za unci (397 081 korun). Podle MoneyMetals.com jeho spotová cena aktuálně dosahuje úroveň až 24 900 dolarů za unci (520 385 korun), což od začátku roku představuje zhodnocení o 31 procent.

Spotřeba rhodia v průmyslu stále stoupá, zatímco o dodávkách nelze říci totéž, je tedy logické, že zájem investorů o jeho nákup roste. Podobně jako palladium a platina se využívá v segmentu automotive, světlometech, na výrobu šperků a jako slitina s jinými drahými kovy pro použití v pecích nebo elektrodách. Jelikož za posledních 15 měsíců rhodium svou cenu zvýšilo téměř o 200 procent a s ohledem na situaci na trhu a v globální ekonomice je možné očekávat, že jeho cena jen tak neklesne. Právě naopak. Stále má dostatečný potenciál dalšího růstu.

Autorka je hlavní analytička TopForex