Pavel Otto: Na Pražáky platí Jožin

Ilustrační foto

Ilustrační foto Zdroj: E15

Brdy a podbrdská městečka a vesnice jsou opět pupkem světa. Americký novinář Erik Best napsal, že dva republikánští senátoři oprašují několik let starý záměr umístit v tomto pohoří americkou radarovou základnu jako tah proti rozpínavému Putinovi.

O ještě větší rozruch se postarali čeští politici. Navzájem na sebe štěkají šéf rezortu obrany Stropnický se středočeským hejtmanem Řihákem, kterému kryje týl předseda dolní komory parlamentu Hamáček a někteří další socialisté. Část ČSSD chce hodit vidle do prodiskutované novely, podle níž má armáda brdské cvičiště opustit.

Snaha zrušit alespoň jedno zelené knížectví z pěti, a ta zbývající osekat, je logická, protože jde o pozůstatek padesátých let minulého století. Právě v újezdech bylo vojsko soustředěné na výpad proti imperialistům. Už také není dvousettisícové, ale jen dvacetitisícové.

Tohle Řihák s Hamáčkem asi vědí. Argumentují, že uvolněné území zaplaví turisté. Prý je nenapadne nic lepšího než houfně vstupovat do míst s nevybuchlou municí. Autor tohoto textu prostor několikrát ilegálně navštívil. Například u Padrťských rybníků narazil na početné davy dalších narušitelů, ať už pěších či cyklistů. Zatím nikdo v Brdech do povětří nevyletěl.

Nestalo se to ani v okolí šumavských Prášil, kde také kdysi byli vojáci a už léta tam proudí tisíce lidí, nebo v Ralsku. Je zřejmé, že kopce mezi Příbramí a Rokycany obchází strašák v podobě nájezdníků, kteří místním uchvátí naleziště hub a brusinek. Socialistům proto nezbývá než povolat Jožina z bažin, aby nenasytné Pražáky sežral.