Šašek provokuje: Čunek for president

Jiří Čunek

Jiří Čunek Zdroj: E15

niciátor petice proti vládě komunistů v kraji Radek Hegmon (vpravo) a lídr lidovců Jiří Čunek na ustavujícím zasedání nově zvoleného zastupitelstva Zlínského kraje 8. listopadu ve Zlíně.
Jiří Čunek (KDU-ČSL) - senátor
Šašek
Jiří Čunek
Jiří Čunek
6
Fotogalerie

Šokujícím vedlejším produktem krajských voleb je první muž, který může u Čechů a Moravanů porazit Miloše Zemana jeho vlastními zbraněmi.

Krajské volby toho příliš překvapivého nepřinesly. Češi nejsou demokraté, k volbám chodí neradi, protože jejich smyslu nerozumí, a silný lídr je fascinuje jako kobra králíka. Přeci jedno novum nám páteční a sobotní volby přinesly – na výsluní se dostal nový muž, který má potenciál porazit v přímé volbě o prezidentský post Miloše Zemana.

Nový možný vyzyvatel stávajícího prezidenta má ideální mix charakterových i dalších kvalit, aby mohl oslovit významné procento populace. Předně to není žádný mladík, což se u mnoha voličů setkává s oblibou. Zároveň si je vědom, že není ani tak moc stár, proto činí vše pro to, aby vypadal ještě starší. Dále má velmi konzervativní názory – nic progresivního z jeho úst v posledních letech nezaznělo, tudíž ví, že občany nesmí děsit žádnými novinkami. Dále tu je velmi cenná vlastnost – nebojí se být otevřeně rasistický. A to se posledním dvěma prezidentům také vyplácelo.

Nyní již nejspíš většina tuší, o kom je řeč. Jiří Čunek zazářil v krajských volbách a naši oblíbení Zlíňáci ukázali, kde je zakopaná hřivna. Šašek si to uvědomil ihned po vyhlášení toho na první pohled idiotského výsledku. Docvaklo mu, že Čunek je dokonalý, dokonale volitelný v aktuálním stavu této země.

A kdo sledoval povolební rozhovor s Jiřím Čunkem, mohl si všimnout, že to nejspíš docvaklo i samotnému Čunkovi. Vůči Zemanovi se extrémně vymezoval. Nicméně nikdy proti Zemanově politice, ale jen proti tomu, co Zeman dělá v očích i jeho elektorátu špatně (obklopuje se špatnými lidmi, z prezidentského úřadu si udělal tribunu svých nehavlovských, přesto absurdních názorů).

Čunkovy kauzy

Navíc se Jiří skvěle oblékl, mluvil klidně, používal ty správné termíny a při moderátorově vzpomínání na „Čunkovy kauzy“ odpověděl mistrovsky – byl obětí konspirace a bůhví jako to vlastně tenkrát bylo. Malý český člověk zašátral ve vlastní paměti a s Čunkem nejspíš souhlasil.

Co je stejně důležité, zatímco Čunkovy vyjadřovací schopnosti za ta léta mimo celostátní politiku vyrostly (byť z nulové báze), průměr české politiky povážlivě klesl. Čunek dokázal pohotově, klidně, a dokonce i s jistou verzí humoru odpovídat na veškeré otázky, což je dnes díky modernímu přístupu k politice téměř zázrak.

Poslední důležitý argument – z hejtmanského postu za parlamentní stranu se bude kandidatura ohlašovat daleko snáze a pochopitelněji než z kteréhokoli jiného. A že KDU-ČSL neváhá fenoménu Čunek (byť šašek by rád upozornil, že jde o derivát skutečného fenoménu – Zlíňáků) využít k čemukoli, již ukázala dostatečně.

Volby 2016

Můžeme děkovat následujícím: voličům Věcí veřejných (kteří na to jistě již rádi zapomněli a nehlásí se k vlastní volbě), chronickým hledačům „alternativních“ stran a cest, lobbistům z Transparency International a podobných nátlakových organizací, podporovatelům přímé volby prezidenta, voličům ANO, Zlíňákům a jistě mnoha dalším. Až Jiří Čunek ohlásí kandidaturu a až se s Milošem Zemanem setká v druhém kole. Kdo asi vyhraje?

Ale dost legrace. Kdo hledá relevantního kandidáta na prezidenta, nejspíš by se měl podívat do Liberce. Tam šašek jednoho v sobotu večer viděl a byl příjemně šokován.