Tereza Zavadilová: Renesanční banka

Banka JPMorgan

Banka JPMorgan Zdroj: ctk

Když zkrachuje historická finanční instituce, probudí to více emocí, než když jde o běžnou banku. Co vybublá z nostalgie, zažil na vlastní kůži třeba v devadesátých letech podvodný broker Nick Leeson, který položil nejstarší britskou banku Barrings.

I přes hloubku současných problémů Evropy podivně smutně zapůsobilo sdělení, že o pomoc před krachem žádá nejstarší existující banka světa, italská Banco Monte dei Paschi di Siena. Vznikla jako městská zastavárna pro chudé v patnáctém století a vyrostla v současnou třetí největší italskou banku. Nejstarší banka světa zatím o dvě miliardy eur žádá italský stát, a ten je zatím ještě má. Pochybnosti, zda je Itálie bude mít příště či pro nějakou jinou potřebnou banku, však logicky narostly. Podobné je to na evropské úrovni.

Pro Kypr nějaké jednotky miliard eur pomoci ještě jsou, stejně jako dosavadní stovky pro ostatní krachující země. Co ale, až si Evropa přizná, že peníze už dávno nejsou? Mezinárodní organizace BIS shodou okolností včera varovala, že bilance centrálních bank kvůli tištění peněz narostly do velikosti hrozby, jejíž dopady absolutně nelze odhadnout.