Vojtěch Kristen: „Génius“ Burry se radši zbavil všech akcií kromě firmy provozující věznici

Proslulé sousoší před budovou americké burzy na Wall Street

Proslulé sousoší před budovou americké burzy na Wall Street Zdroj: profimedia

Proslulé sousoší před budovou americké burzy na Wall Street
2
Fotogalerie

Mají na trzích aktuálně navrch medvědi, anebo býci? Jinými slovy, věří investoři spíše na pokles, nebo na růst finančních trhů? Odpověď v těchto dnech extrémně záleží na tom, komu se rozhodnete naslouchat: zatímco jedni nakupují ostošest, druzí jsou skeptičtější – a například slavný investor Michael Burry – ano, ten, který si jako jeden z mála před 15 lety vsadil na příchod hypoteční krize – v posledních týdnech prodal celé akciové portfolio a ponechal si jen akcie firmy provozující vězení. 

Michael Burry: investor, který šel v roce 2007 proti celému trhu a vyhrál; Burry, zakladatel fondu Scion Capital a také hlavní postava knihy i filmu Big Short. Nyní tento osobitý investor opět varuje: v minulém čtvrtletí prodal všechny akcie, které měl Scion Capital v držení (mimo jiné Alphabet, Meta či Nextstar Media Group) a ponechal si jen jediný titul – Geo Group za asi 3,3 milionu dolarů. Tato společnost přitom provozuje v USA soukromé věznice. 

Burry je extrémně pesimistický ohledně dalšího vývoje na burzách i v reálné ekonomice. Argumentuje, že americké domácnosti navzdory vysoké inflaci stále utrácejí nad své možnosti a ve chvíli, kdy jim na podzim a v zimě dojdou peníze, zasáhne to jak ekonomiku, tak akciové trhy. 

Investice v časech krve a slz. Válka přesměrovala peníze na nové adresy

Video placeholde
• Videhub

Burry přitom není jediným „medvědím“ hlasem. V podobném duchu nedávno promluvil i jeden z nejvlivnějších finančních manažerů na Wall Streetu, šéf banky J.P. Morgan Jamie Dimon, podle kterého existuje až 30procentní šance, že „Ameriku čeká ještě horší období, než je recese“.

Dimonovy sázky na budoucnost mají v posledních měsících nádech meteorologického žargonu – zatímco v červnu varoval před „hurikánem na obzoru“, aktuálně vidí na horizontu „bouřkové mraky“, uvedl během rozhovoru s ultra-bohatými klienty banky. Co to reálně znamená? 

Tento článek je součástí balíčku PREMIUM.

Odemkněte si exkluzivní obsah a videa!