Z Rejžkova deníčku: Šťastné i kyselé oslavy

Miroslav Zikmund

Miroslav Zikmund Zdroj: Lidé a Země

Miroslav Zikmund
Miroslav Zikmund s cestovateli Petrem Horkým (vlevo) a Mirkem Náplavou prohlížejí vzácné knihy.
V Sušici jezdil Miroslav s tímto náklaďákem po farmách sbírat konve s mlékem. (1945)
Další cesta. Cejlon, dnes Srí Lanka, kde se Miroslav Zikmund svezl na slonovi, o kterém dvojice natočila reportáž. V roce 2000 se tam Miroslav vrátil s přáteli Petrem Horkým (46) a Mirkem Náplavou a toho sloního kmeta našli! (Cejlon 1961)
V kráteru Kilimandžára. Cestovatelé H+Z byli prvními Čechy, kteří horu pokořili. (28. leden 1948)
8
Fotogalerie

Kdybych nosil klobouk, hluboko ho smeknu před cestovatelem, spisovatelem a fotografem Miroslavem Zikmundem, který se právě dnes dožívá neuvěřitelných stých narozenin. Když jsem rozum bral, s Jiřím Hanzelkou se pro mne stali symboly objevování světa a jejich knihy a rozhlasové reportáže s líčením návštěv Latinské Ameriky, Afriky, Asie a Austrálie nebo popisy výstupu na Kilimandžáro jsem hltal jako detektivky.

Tehdy jsem nevěděl, že v roce 1964 sepsali čtyři zvláštní zprávy, v nichž směle předpověděli zánik Sovětského svazu a taky si to pěkně odskákali. Nikdy se nesehnuli a je skvělé, že se po listopadu 1989 dočkali rehabilitace včetně medaile Za zásluhy od Václava Havla. Dneska ji dostává František Ringo Čech, Petr Žantovský nebo Luděk Sobota, že.

Moc se mi líbí páně Zikmundovo krédo: „Když člověk cestuje, pozná sám sebe. Je to nastavené zrcadlo. Naučili jsme se skromnosti. Rychle zjistíte, že chodit s nosem nahoru se nevyplácí.“ Takže upřímné gratulace do Zlína! 

Svérázný dárek k jiným narozeninám, které oslaví přespříští pondělí, dostal další úctyhodný jubilant, 83letý hudební kritik Jiří Černý. Odpovědná redaktorka programu Dvojky Českého rozhlasu Kateřina Dvořáková zrušila se souhlasem vedoucího stanice Ondřeje Nováčka, sluhy ředitele Reného Zavorala, který už mnohokrát osvědčil naprostou nekompetentnost, Černého výborný pořad Klub osamělých srdcí seržanta Pepře, který se vysílal třináct let a dosáhl počtu 551 premiér, v nichž zaznělo na 3700 skvělých nahrávek. V rámci inovace jsem se dozvěděl, že novou posilou tam se svým obvyklým tlacháním bude Halina Pawlowská. Tomu už se nemůžete ani smát.

Poté co Jiřího s jeho tehdejší manželkou Mirkou na počátku normalizace z rádia vyhodili za nezapomenutelnou Houpačku, dočkal se na stará kolena znovu pěkného vděku. Co na tuhle hanebnost odpoví Rada Českého rozhlasu s experty formátu Hany Dohnálkové, Slávka Jandáka nebo experta na pornografii na Vltavě Tomáše Kňourka?