Komentář Martina Lobotky: ČNB dále tančí, otočka a snižování sazeb může přijít už brzy

ČNB

ČNB Zdroj: profimedia.cz

Ilustrační foto
Ilustrační foto
Ilustrační foto
4
Fotogalerie

ČNB možná někdo zrušil předplatné Bloombergu. Takový dojem si lze odnést z jejího posledního zasedání. Zatímco vláda si již všimla, že se ekonomikou něco děje, centrální banka zůstává přesvědčená, že největší hrozba je stále inflace.

Ministerstvo financí mluví o propouštění zaměstnanců, premiér zmiňuje zvyšování daní. A činí tak, byť opožděně, z dobrých důvodů. Ze Západu přicházejí recesní zprávy. Německé průmyslové objednávky poklesly v prosinci o 7,4 procenta za rok, což je bez desetiny procentního bodu největší pokles od krize. Samotná průmyslová produkce klesla o čtyři procenta za rok, v posledních 7 měsících se propadla meziměsíčně šestkrát.

Indexy nákupních manažerů eurozóny jsou na pěti i víceletých minimech. Zlepšování trhu práce, měřeno meziročním poklesem míry nezaměstnanosti, výrazně zpomalilo. Klesá důvěra domácností.

ČNB však zůstává optimistická a jak pro letošek, tak pro rok 2020, nadále očekává růst ekonomiky kolem tří procent. Stále vidí „přetrvávající výrazné domácí inflační tlaky“, které mají být důsledkem napjaté situace na trhu práce.

O skutečnosti, že polovinu inflace způsobuje sektor nemovitostí a čtvrtinu imputované nájemné, se však nezmiňuje. Koruna má dle ČNB dále posilovat, podobně jako v posledních několika prognózách to však nemá začít hned, ale až později.

Rizika nové prognózy vidí bankovní rada jako „mírně proinflační, tj. jako vychýlená ve prospěch mírně vyšších úrokových sazeb oproti prognóze“. Dvojice členů bankovní rady dokonce hlasovala za růst sazeb.

Současný postoj České národní banky tak připomíná postoj Evropské centrální banky v roce 2011. Pamatujete, jak ECB v době rozbíhající se dluhové krize zvýšila sazby, protože cena ropy zvyšovala inflaci, aby je pak za pár měsíců zase rychle začala snižovat?

Podobně i nyní ČNB svou měnovou politiku řídí dle růstu cen nemovitostí, který však nebude trvat věčně. Pokud se Německo zázračně nevzpamatuje, domnívám se, že ve druhé polovině roku se na Senovážném náměstí bude mluvit o snížení sazeb.

Autor je hlavním analytikem společnosti Conseq