Z Rejžkova deníčku: Žaloba na Filipa

Vojtěch Filip

Vojtěch Filip Zdroj: Blesk

Dnes bude tento sloupek patrně poněkud roztěkaný, neboť se přiznám, že během psaní jedním okem sleduji hrdinný – a nakonec tedy marný – boj našich basketbalistů s Austrálií o postup do semifinále mistrovství světa. Téma je však čerstvé – žaloby a soudy.

V pátek dal prvoinstanční Okresní soud pro Prahu-západ za pravdu aktivistce Janě Filipové z Kolovče na Domažlicku. Ta žalovala premiéra Andreje Babiše za jeho nejapný výrok o placených demonstrantech na loňských akcích Milionu chvilek pro demokracii. Premiér se ovšem nehodlá omlouvat, nýbrž odvolávat.

Povzbuzen prozatímním úspěchem statečné ženy jsem se také já rozhodl se svým právníkem žalovat. Před měsícem jsem zde v článku „Foldyna v čele pelotonu mimoňů“ shrnul nehorázné lži nejen jeho, ale i předsedy KSČM Vojtěcha Filipa o koncentračním lágru v Letech. Soudruh se mi pomstil a na svém Twitteru o mně tvrdil: „Jan Rejžek (do roku 1989 v nomenklatuře Ústředního výboru KSČ) nazval lidi, kteří vyjádřili svůj názor, za mimoně.“ Jakýpak názor, vyjádřili lež.

Jasně, kupodivu ani nomenklatura mě a kolegy hudební kritiky nezachránila před rozehnáním Melodie v roce 1984, tedy v době, kdy se Filip stal čerstvým komunistou a spolupracovníkem StB. To by na tom byla strana hodně špatně, kdyby měla v nomenklatuře máničku na volné noze. 

To už věřte spíš tomu, že jsem s Neilem Armstrongem vstoupil na Měsíc a dal hattrick ve finále fotbalového mistrovství světa. Zatím budu po lháři žádat jen omluvu, dál se uvidí, jestli se zachová po babišovsku. Tak mi držte palce.