Zápisník Arsena Lazareviče: Zdanění Stevena Hawkinga

Humanoidi Pepper a Zora, roboti doprovázející zdravotní sestřičku v belgii

Humanoidi Pepper a Zora, roboti doprovázející zdravotní sestřičku v belgii Zdroj: Reuters

Nejbohatší člověk planety Bill Gates navrhuje zdanit roboty. Zdá se, že exšéf Microsoftu dělá vše pro to, aby trumfl všechny současné, ale i dávno zesnulé politiky ve vytvoření nejabsurdnější daně. Nová konkurence daně z borůvek, oken či za stín ale nastoluje spoustu otázek. Kde končí a začíná definice robota? Budou takto zdaněny i počítačové algoritmy? A bude mít Stephen Hawking na své robotické pomůcky daňové odpočty?

ČSSD chce výrazně změnit daňový systém zavedením různých sazeb daně z příjmů. „Chceme, aby běžní občané ČR pocítili konkrétní užitek z dlouhodobé úspěšné vládní politiky,“ uvedl k opatření Bohuslav Sobotka. Možná by ČSSD také pomohla matematická slovní úloha pro první stupeň základní školy. Kolik zaplatí daňový poplatník na dani z příjmu při mzdě ve výši deset tisíc a 100 tisíc korun? Ale vážně. Daňová revoluce nespočívá ve zkomplikování daňového systému a vyhnání bohatých do daňových rájů.

Kromě svého daňového balíčku také ČSSD navrhla zavedení speciální bankovní daně. Tento krok ale jen povede k tomu, že banky budou optimalizovat daně, například platit za licence svým zahraničním matkám a vykazovat nižší zisky. A všechno navíc, co zaplatí na daních, zaplatí i klient. U malých, ale i velkých bank se možná dočkáme znovuzavedení poplatků za vedení účtů, příchozí a odchozí platbu, platební kartu či za výběry v bankomatu.