Zápisník Dušana Kütnera: Visáči na Hrad!

Visací zámek

Visací zámek Zdroj: Isifa.com

Visací zámek
2
Fotogalerie

Česko bylo po desítkách let míru obsazeno vojáky cizího státu. Rána, že? Mráz ovšem nepřišel z Kremlu či Číny, ale z Polska. Po 101 letech od posledního vzájemného ozbrojeného konfliktu polští vojáci jaksi omylem zabrousili za hranice a drze bránili hluboce věřícím obyvatelům Česka v návštěvě kapličky v obci Pelhřimovy u Slezských Rudoltic. Pak se podívali do GPSky a vrátili se zpátky. Kapličce a pár okolním usedlíkům gratulujeme k zápisu do historie.

Od pondělí je možné vpustit na hromadné akce až 2500 lidí, a to při zachování oddělených skupin po maximálně pěti stech lidech. Týkat by se to mohlo například fotbalových stadionů. Úroveň některých zápasů české první ligy je ovšem natolik tristní, že se na mysl vkrádá otázka, kde těch 2500 fanoušků vzít i v době bezkoronavirní.

Omezení hromadných akcí se netýká demonstrací. Pankáči z Visacího zámku proto přišli s nápadem, zda nepořádat hudební festivaly – nyní v létě zrušené – právě pod označením „letní open air demonstrace“. No jen si představte ty transparenty: „Visací zámek na Hrad!“, „Nohavica do Kremlu!“, „Nebát se a nehrát pop!“. Hned bych šel.