Zápisník Jana Vávry: Půda pro Trumpy

Protesty proti Trumpovi v Kalifornii

Protesty proti Trumpovi v Kalifornii Zdroj: CTK

Bitcoin
Bitcoin
George W. Bush na letecké základně v Louisianě.
Summmit NATO, listopad 2002: Generální tajemník Lord Robertson, George W. Bush a Václav Havel.
Donbas
8
Fotogalerie

Belgický spisovatel Pieter De Buysser chtěl na nedávném Foru 2000 aktualizovat teze Václava Havla z jeho eseje Moc bezmocných. Zkoušel je aplikovat na současnou podobu liberální demokracie i na působení prvního prezidenta České republiky a jeho více než vstřícný postoj k Georgi W. Bushovi.

S pochopením organizátorů se nesetkal, protože chtěli jeho příspěvek zcela stopnout. Absurdní drama žije, veřejná debata méně.

Decentralizace východní Ukrajiny, kde „by okupovaná území získala disproporčně velký politický vliv v Kyjevě“, podle pracovníka Rádia Svobodná Evropa Briana Whitmora nenastane. Podle jeho slov se tak nestane navzdory plánům Kremlu si tuto změnu vynutit. Hodí se dodat, že příslib větší autonomie Donbasu není výmyslem ruské propagandy, ale dohod z Minsku. Možná by vůbec nebylo od věci, kdyby se je snažily „vynutit“ všechny zainteresované strany.

Americké úřady přiznaly, že v rámci svého tažení proti on-line tržišti drog Silk Road uvažovaly o „odstavení“ bitcoinu. Právě tato kryptoměna sloužila na Silk Road jako platidlo. Současně ovšem přiznaly, že něčeho podobného nejsou schopny. Ukazuje se tak, že těm, kdo mají řídit svět, stále více ujíždí vlak. A když ne, snaží se jej držet značně křečovitě a zachovat si tak vlastní přesvědčení za každou cenu. Ideální podmínky pro všechny protestní politiky, kteří slibují (nový lepší) řád.