Zápisník Jany Havligerové: Hlavní je zachovat klid

Mluvčí prezidenta republiky si odvezl z New Yorku suvenýr.

Mluvčí prezidenta republiky si odvezl z New Yorku suvenýr. Zdroj: V. Renovica, Twitter, Reuters, archiv

Prezident Miloš Zeman (uprostřed) navštívil 28. dubna farmu Čapí hnízdo v Olbramovicích na Benešovsku, kvůli níž čelí kritice vicepremiér a předseda hnutí ANO Andrej Babiš (vlevo). Na snímku vpravo je prezidentův tiskový mluvčí Jiří Ovčáček.
Zleva hradní kancléř Vratislav Mynář, prezident Miloš Zeman a mluvčí Hradu Jiří Ovčáček
Andrej Babiš, Miloš Zeman, Ovčáček,
Třetí den návštěvy prezidenta Miloše Zemana v Moravskoslezském kraji, 24. září. Na snímku jsou tiskový mluvčí prezidenta Jiří Ovčáček (vpravo) a kancléř Vratislav Mynář na tiskové konferenci v Kuníně.
Kancléř prezidenta republiky Vratislav Mynář (vpravo) přichází 23. června za doprovodu prezidentova tiskového mluvčí Jiřího Ovčáčka do Poslanecké sněmovny v Praze, kde Mynář odevzdal své majetkové přiznání poslankyni Věře Kovářové.
7
Fotogalerie

Termín „Hitler je gentleman“, který prezident republiky přisoudil novináři Ferdinandu Peroutkovi, se v tisku skutečně objevil. Byl vlevo dole, ale nikoli v Peroutkově Přítomnosti, nýbrž v Rudém právu. Jenže zajímá to ještě někoho?

Jiří Růžička, ředitel pražského gymnázia Jana Keplera a kandidát TOP 09 na senátora, si spočítal, že když ho budou volit lidé, kteří ho mají rádi, tak by to na úspěch mělo stačit. Nechtěně tak pojmenoval největší slabost senátních voleb. Při tradičně mizerné účasti voličů jeho předpoklad sedí. Z letošních voleb se vcelku všichni politici snaží udělat takovou rodinnou záležitost. Kandidáti a jejich předsedové se stavějí do rolí hospodyněk – vaří a předhánějí se, kdo nabídne větší dobrotu. Hlavně lidem moc nezatěžovat hlavu.

S hesly na volebních billboardech je to ovšem horší. A tak se karikaturista Miroslav Kemel ptá, jestli by neměly být přelepeny podobnými obrázky jako cigarety. Inspirativní podnět, ale zkuste s ním přijít do parlamentu…

A pozor − zpřísnila se pravidla nočního klidu. Je vymezen od 22.00 do 6.00 hodin a nově může být zkrácen jen u událostí uvedených v závazných vyhláškách. Ty ale většina obcí vůbec nemá. Od desáté večerní tedy raději pěstujte tichou domácnost. Kdoví, jestli byste v případě té „italské“ nezaplatili tučnou pokutu, nebo dokonce nevyfásli zákaz pobytu.