Zápisník Jany Havligerové: Naši furianti

Zdeněk Hřib

Zdeněk Hřib Zdroj: Michael Tomeš, E15

Pirát Zdeněk Hřib, který po Adrianě Krnáčové převezme primátorský řetěz, si po vyjednání nové radniční vlády oddechl. Je přesvědčen, že jakkoli byla jednání tvrdá, nyní jsou koaliční strany jeden tým, v němž nebudou žádné spory. To má z toho sledování pražské politiky on-line.

Koalici v Ostravě měly tvořit hnutí ANO, hnutí Ostravak, ODS a KDU-ČSL. Nebudou. Vítězné ANO bude nakonec vládnout s lidovci a Piráty. Staronový primátor Tomáš Macura (ANO) přiznal, že vypuštění ODS je odvetou za krok občanských demokratů v Brně. Ti při sestavování tamní rady zase obešli vítězné ANO. Zabili jste mně strejčka, tak tady máte přes držku!

Ministr dopravy Dan Ťok oznámil, že díky enormnímu diplomatickému úsilí se Česko za pět let stane pořadatelem prestižního Světového silničního kongresu. Do Prahy se sjedou dopravní experti z celého světa a budeme mít příležitost ukázat jim, jak se stavějí dálnice. Tempem 17 kilometrů ročně.

Tak jsme si zase přetočili hodinky, letní čas vystřídal zimní. Možná to bylo naposled. Evropská komise navrhuje zrušit povinné střídání času k 31. březnu. Má to jen malou chybičku. Není jasné, jakým časem se případně budeme řídit. V Česku by necelá polovina obyvatel chtěla zachovat letní čas, čtvrtina zase zimní. To bude pastva pro politiky