Zápisník Jany Havligerové: Politika není voňavá

Adriana Krnáčová

Adriana Krnáčová Zdroj: Michael Tomeš, E15

Pavel Bělobrádek
2
Fotogalerie

Lidovecký předseda Pavel Bělobrádek nalezl řešení vlekoucí se vládní krize. Kabinet by podle něj mohlo dát dohromady šest demokratických stran zastoupených v parlamentu, tedy samozřejmě KDU-ČSL, ODS, TOP 09, STAN, Piráti a ČSSD. Mají celkem 85 mandátů, a takhle složenou menšinovou vládu by pak z opozice mohlo podporovat hnutí ANO se svými 78 mandáty. Pro větší politickou stabilitu doporučujeme k šestici jmenovaných přibrat ještě malé zelené mužíčky.

Poslanec Lubomír Volný, člen Okamurovy SPD, jinak též učitel, prohlásil o zahraničních studijních pobytech vysokoškoláků, že „na Erasmus jezdí kampusoví povaleči a žijí tam ve zlaté kleci“. Do Česka se podle něj vracejí s nekritickým viděním EU a zmanipulovaní tamní propagandou. Není divu, že Volný brojí proti vzdělání a politickému rozhledu. Víc by vyhovovalo, kdyby naopak přibývalo lidí, kteří jsou nuceni žít ve zchátralých klecích – třeba v bytech, jaké pronajímá chudým rodinám v ostravské vyloučené lokalitě Zadní Přívoz a nesou mu tučný zisk.

Vláda Adriany Krnáčové (ANO) v Praze pomalu končí. Primátorka ohlásila, že v komunálních volbách nebude znovu kandidovat. S tím, že jedno volební období stačí. Na prestižním postu, jak uvedla v dopise spolustraníkům, jí vadila skutečnost, že primátor nese zodpovědnost za věci, které neovlivní, Ano, odpovědnost tíží víc než primátorský řetěz, kterým se tak ráda zdobila.