Zápisník Pavla Otta: Ištvan zase pohořel

Ivo Ištvan

Ivo Ištvan Zdroj: ctk

Ivo Ištvan
Olomoucký vrchní státní zástupce Ivo Ištvan
Olomoucký vrchní státní zástupce Ivo Ištvan
Olomoucký vrchní státní zástupce Ivo Ištván na jednání bezpečnostního výboru Poslanecké sněmovny 23. června 2016. Řešila se reorganizace policie.
Osobnost roku. Časopis Respekt Iva Ištvana vyhlásil Osobností roku 2013. Od chvíle, kdy americký Time zvolil Mužem roku 1938 Adolfa Hitlera, víme, že s volbou nemusí nutně jít sympatie redakce, v Respektu ale Ištvana považují za hrdinu.
12
Fotogalerie

Vrchnímu žalobci Ivu Ištvanovi se už dlouho nedaří, zvlášť v posledních dnech má ale fakt smůlu. Na základě výroků policejního prezidenta Tomáše Tuhého nechá nejvyšší státní zástupce Pavel Zeman přezkoumat kauzu „brutálního úniku informací“. Vyšetřování případu, který Tuhý považuje za vykonstruovaný a cílený proti sobě, rok a půl dozoroval právě Ištvan.

 

Ten se v hysterii kolem policejní reorganizace přidal na stranu jejích odpůrců a nařkl Tuhého z porušení zákona. Po rozhodnutí Zemana přišla další rána. Soud řešící Nagygate opět neuvěřil fantazmagorickým skládankám olomouckého jakobína a už poněkolikáté dal za pravdu výpovědi expremiéra Petra Nečase.

Zdá se, že nové střípky, které by mohl skládat, už zapálený bojovník s kmotry a korupcí nemá. Ostatně je podle všeho ani nikdy neměl. Kdyby jako žalobce skončil, nebyla by to vůbec škoda. O práci by se bát nemusel. Snaživé packaly teď zaměstnávají celníci.

Mimochodem, podobnou pověst si vybudoval ministr spravedlnosti Robert Pelikán (ANO), který statní zástupce řídí. V rezortu se rozhádal prakticky se všemi, žádný důležitý zákon neprosadil.

Navíc rozvrtal tým připravující nový trestní řád. V souvislosti s Pelikánovou kritikou policie ho Tuhý nedávno označil za „pubescentního ministra, za něhož se stydí“. Šéf policie nyní zopakoval, že na svých slovech trvá. To je dobře.