Zápisník Pavla Otta: Vždy připraveni

Premiér Andrej Babiš (ANO)

Premiér Andrej Babiš (ANO) Zdroj: Blesk - Robert Klejch

Premiér Andrej Babiš podle všeho vydrží všechno. Jeho spolupracovníci tvrdí, že by mu neublížila dokonce ani obávaná trhavina Semtex. „Je stále silnější. Ale asi není typickým superhrdinou,“ připustil jeden z nich.

O tom už něco víme ze seriálu Městečko Twin Peaks, takže Babiš je buď muž ve smějícím se pytli, anebo sovy nejsou tím, čím se zdají být. Může mít kauza Čapí hnízdo ještě absurdnější vyvrcholení, než je údajný výlet Babiše mladšího po ruských a ukrajinských blázincích?

Ale jede se dál. Vláda ANO a ČSSD bude pokračovat, protože pro zemi prostě lepší řešení neexistuje. Další díl sitcomu by mohl být o tom, jak ANO opět změní svůj morální kodex, aby člen hnutí nemusel odcházet z veřejné funkce, pokud je obžalován. Do loňska tak musel učinit už po zahájení trestního stíhání. Časy se mění, je třeba být připraven.

Myslí si to i ministr zahraničí Tomáš Petříček. Řekl, že pokud Babiš neodstoupí, musí být sociální demokraté připraveni k odchodu z vlády. Zapomněl dodat, že musí být jako pionýři vždy připraveni, protože nikdo neví, jak se „čapák“ bude vyvíjet. Ovšem jedna věc je být připraven a druhá něco udělat. Socialisté asi zůstanou u příprav.

Jsou veselejší věci, například medvěd ze Zlínska. Šelmu prý v poslední době nikdo neviděl, ochranářům by mohl pomoci jen sníh. Bílé ticho na nějaký čas padne i na farmu Čapí hnízdo.