Kdyby strany chtěly předčasné volby, měly by sebedestruktivní sklony, shodují se odborníci

Premiér Andrej Babiš

Premiér Andrej Babiš Zdroj: ČTK

Rozpuštění sněmovny by si politologové dokázali představit jen tehdy, pokud by kauza Čapí hnízdo dále eskalovala. Návrh ČSSD odmítá i opozice.

Volání ČSSD po předčasných volbách nebude alespoň prozatím vyslyšeno. Potřebných 120 poslanců pro rozpuštění dolní komory parlamentu se najde jen těžko. Nové hlasování u uren si nepřeje ANO, komunisté a ani většina opozičních stran.

Návrh sociální demokracie, která nabídla svých patnáct zákonodárců s tím, že opozice má sehnat zbývajících 105, je podle politologů jen plácnutím do vody. „Postoj strany je zvláštní. Tvrdí, že chce volby, ale sama pro to vůbec nic neudělala a jen pasivně nabídla své poslance,“ řekl Jakub Charvát z pražské Metropolitní univerzity.

Na předčasných volbách by podle něj mohla vydělat jen ODS. „Pro ANO jsou vzhledem k vývoji kauzy Čapí hnízdo rizikem. Ani Pirátům by nemusely přinést lepší výsledek,“ dodal Charvát.

Stanislav Balík z brněnské Masarykovy univerzity je přesvědčen, že volby by byly možné jen tehdy, pokud by kauza Čapí hnízdo dále eskalovala. „V některých stranách by musely převážit sebedestruktivní sklony. Předčasné volby tak úplně vyloučit nelze. Ale nyní by s výjimkou občanských demokratů zřejmě nikomu dalšímu nevylepšily jeho povolební vyjednávací pozici,“ míní.

Premiér a šéf ANO Andrej Babiš iniciativu socialistů odmítl. „Předčasné volby určitě nechceme, destabilizovaly by situaci ve společnosti. Volby byly před rokem a občané v nich rozhodli jasně,“ prohlásil. Rozpuštění sněmovny jako teoretickou možnost naopak připustil předseda poslanců ANO Jaroslav Faltýnek. Musely by o tom však podle něj rozhodnout vedoucí orgány hnutí.

Proti volbám je lídr KSČM Vojtěch Filip, jehož strana drží koalici ANO a ČSSD u moci. „Není ani 101 hlasů pro vyslovení nedůvěry vládě a blouzní se o předčasných volbách? Je to trapné,“ řekl.

Opoziční předáci jsou přesvědčeni, že návrh ČSSD je jen manévrem, který má zakrýt, že partaj chce zůstat ve Strakově akademii. „Hlasování o rozpuštění sněmovny nemyslí vážně, dobře ví, že 105 hlasů by se jen těžko hledalo,“ uvedl předseda STAN Petr Gazdík. Stejný názor má i šéf TOP 09 Jiří Pospíšil.

Autoři reportáže o Babišovi juniorovi čelí trestnímu oznámení
Advokát bývalé manželky a syna premiéra Andreje Babiše (ANO) podal ke švýcarské prokuratuře trestní oznámení na redaktory serveru Seznam Zprávy Jiřího Kubíka a Sabinu Slonkovou. Šéf kabinetu to řekl serveru Blesk.cz s tím, že reportéři údajně porušili švýcarské zákony. Důvodem je rozhovor, který redaktoři vedli s Andrejem Babišem mladším žijícím v Ženevě a natáčeli ho skrytou kamerou. Premiérův syn v reportáži nařkl spolupracovníky svého otce, že ho nedobrovolně drželi kvůli kauze Čapí hnízdo, v níž je on i otec stíhán, na Krymu. Ředitel zpravodajství Seznam.cz Jakub Unger řekl, že si za prací obou reportérů plně stojí.