Kdyby se Ukrajinci nebránili, Putin půjde dál. Mír letos určitě nebude, říká bezpečnostní analytik Bříza

Video placeholde
Článek ze speciálu
Dva roky války na Ukrajině

V únoru si připomínáme přesně dva roky od otevřené ruské invaze na Ukrajinu. Podle bezpečnostního analytika a odborníka na jaderné zbraně Vlastislava Břízy nemůžeme letos  ve válce čekat žádné zásadní posuny a už vůbec ne mír.

„Občas mám totiž pocit, že v médiích zaznívá, že válka není tak tragická a život v Kyjevě vypadá běžně jako život ve Varšavě, jen tam občas sem tam něco přiletí. Takhle je to zlehčováno. Přiznám se, že se mi to vůbec nelíbí. Když se podíváte na počty obětí války, ať už na jedné, nebo na druhé straně, tak se bavíme jednoznačně o největším konvenčním konfliktu od konce druhé světové války,“ upřesňuje Bříza a dodává, že například ruská strana má v této válce větší počet obětí, než měla v Afghánistánu a dokonce větší počet obětí, než kolik jich zaznamenali Američané za desetiletí války ve Vietnamu.

Jak hodnotí nedávné odvolání náčelníka generálního štábu Zalužného z funkce? Jak se vyvíjí morálka Ukrajinců na bojišti? A jak moc zásadní je pro Ukrajince americká pomoc? Nejen tato témata jsme probrali podrobně s Vlastislavem Břízou v tomto díle e15 Castu. Moderuje Veronika Jonášová