Západ si musí konečně ujasnit, zda má vůli podpořit ukrajinské vítězství

Ukrajinci opravují škody po ruském ostřelování Charkova

Ukrajinci opravují škody po ruském ostřelování Charkova Zdroj: Profimedia

Článek ze speciálu
Dva roky války na Ukrajině

Ruská agrese na Ukrajině trvá přesně dva roky, ale západní země si za tu dobu nedokázaly vyjasnit, co je jejich cílem. Zpočátku se zdálo, že některé jsou srozuměné s pádem Kyjeva, hlavně když to nikoho dalšího nebude bolet. Houževnatý ukrajinský odpor je však zaskočil a začalo pro ně být neúnosné nechat obránce bez podpory. Ze symbolických dodávek protitankových střel se postupně stalo pravidelné zásobování napadené země těžkými zbraněmi. V době úspěšné ukrajinské protiofenzivy se pak mnozí na Západě začali opájet fantazií, jak Ukrajinci s trochou pomoci a bez našeho krveprolití porazí ruské impérium. Nyní jsme však tvrdě dopadli na zem.

Situace na ukrajinské frontě se nevyvíjí dobře a existuje jen málo náznaků, že by se v dohledné době něco mělo zlepšit. Zcela se naplnila varování z minulého roku, že síly Kyjeva mají jediný, a to velmi nesnadný pokus o průlom a osvobození dalších oblastí.

Přestože jsme to dokola slýchali a věděli i to, že v zájmu Moskvy je dlouhodobý konflikt, který vyčerpá Ukrajinu a unaví západní pozornost, nezařídili jsme se podle toho. Nyní v sedmadvacítce s vyprázdněnými zbrojními sklady překvapeně hledíme na to, že Rusko najelo na válečnou výrobu a my nejsme schopni Ukrajině dodat přislíbené množství dělostřelecké munice.

Můžeme hledat jednotlivé příčiny evropské těžkopádnosti, stěžovat si na regulace a byrokracii. Hlavním viníkem současného stavu je ale přesvědčení většiny Evropanů, že není třeba podnikat rozsáhlé, obtížné a nepopulární kroky na podporu Ukrajiny i posílení vlastní obranyschopnosti. Vidina jejího pádu řadu z nich netrápí. Někteří by jej nejspíš i uvítali s předpokladem, že mír s sebou přece automaticky přináší bezpečí a blahobyt.

Touha po oddechu se dá i chápat. Nedá se totiž říct, že by toho Evropa pro nečlenskou a pro mnohé vzdálenou zemi učinila málo. Namířila na Kreml sankce, o kterých dobře věděla, že za ně také zaplatí. Energetická krize v prvním roce války se podepsala na unijním průmyslu, na řadu domácností dopadla inflace.

Hospodářské potíže a příliv uprchlíků po celém kontinentu posílily radikály. A vysmívané výroky o tom, že vlády pomáhají Ukrajincům a zanedbávají vlastní občany nakonec k uším unijních lídrů dolehly. Všichni během dvou let války pochopili, že pomoc Ukrajině znamená oběti a každý začal přinejmenším potichu kalkulovat, zda se vyplatí.

Potíž je v tom, že když jsme zaplatili dost, ale ne dostatečně, nemusíme nakonec získat nic. Anebo dokonce jednou zaplatit mnohem víc. Lidé, kteří volají po klidu zbraní, si nikdy příliš nelámali hlavu s tím, co by porážka země za hranicemi Slovenska nebo pro ni nevýhodná mírová dohoda přinesly. Zatímco Ukrajinci se obávají, že kapitulací přijdou o přístup do EU, ruský režim se jim bude mstít a za několik let přezbrojen do jejich vlasti vpadne znovu, na Západě vládne jakési nejasné přesvědčení, že se vše nějak usadí do starých pořádků, jen v nových hranicích.

Málokdo v Evropě počítá s možností, že by se na útěk opět mohly vydat miliony vyděšených lidí. A už úplně vzdáleně zaznívá Evropanům varování jestřábích států od Baltského moře, že Moskva může porážku Ukrajiny vnímat jako západní slabost a pokusit se využít období, než unijní země doplní své arzenály. Zvlášť pokud by nám po letošních amerických volbách z druhé strany Atlantiku nikdo nepřišel na pomoc.

Válka na Ukrajině je náročným a málo nadějným soubojem silnějšího se slabším, a bylo tak snadné se dva roky nechat unášet vírem událostí, dokud z bojiště chodily aspoň trochu optimistické zprávy. V době, kdy Rusko po měsících patové situace získává na frontě navrch, by se však Západ konečně měl rozhodnout, o co bude usilovat.

Zda má vůli podporovat Ukrajinu k dosažení vítězství a co by jím vlastně přesně mělo být. Případně jestli má aspoň sílu přimět Kreml k dohodě, která poskytne Kyjevu jasné bezpečnostní garance. Nebo Ukrajinu nechá postupně vykrvácet a spolehne se na to, že byla pro Rusko postačujícím a těžko stravitelným soustem.