Začíná boj o střední školy. Chaos už nebude, většina dětí se dostane v prvním kole, slibuje náměstek

Hostem e15 Castu byl náměstek ministra školství Jiří Nantl.

Hostem e15 Castu byl náměstek ministra školství Jiří Nantl. Zdroj: Veronika Jonášová

V lednu se konají poslední dny otevřených dveří na středních školách a letošní deváťáci tak mají poslední šanci rozmyslet si, kam podají přihlášku. Letos by to měli obzvlášť dobře zvážit. Mohou se sice nově hlásit na tři školy, ale musí výběr prioritizovat. Pokud se tedy dostanou na školu, kterou udali jako první, automaticky na ni musí nastoupit.

„Tohle je malá daň za to, že nevznikne stejný chaos jako loni, kdy blokovaly některé děti místa na více školách,“ řekl v dalším díle e15 Castu náměstek ministra školství Jiří Nantl. Přihlášky se letos podávají nově digitálně, systém se má spustit 1. 2. a žáci se mohou hlásit do 20.2. Podle Nantla je ministerstvo připravené na přetížení i hackerské útoky.

Na střední školy se hlásí další silné ročníky deváťáků a také znovu děti, které se loni kvůli přetlaku na preferovaní školy nedostaly.

Bude tedy o školy ještě větší boj, než loni? Na co se mají rodiče připravit? A mají taktizovat nebo děti hlásit tam, kam skutečně chtějí? A jak se daří ministerstvu jeho záměr: rozšiřování kapacit ve všeobecných středních školách – na poptávaných gymnáziích a lyceích?

Nejen tato témata jsme probrali v dalším vydání e15 Castu s náměstkem ministra školství Jiřím Nantlem. Moderuje Veronika Jonášová.