Nemovitosti jsou nejstabilnější investice, jejich hodnota roste i v krizi, říká Vavřík

Tomáš Vavřík

Tomáš Vavřík Zdroj: FIPOX Management s.r.o.

Rezidence na mariánské cestě
Vizualizace vnitrobloku, rezidence Žižková
Rezidence Starý pivovar
Rezidence Pekárenský dvůř
Rezidence na mariánské cestě
7
Fotogalerie

Developerský fond DOMOPLAN SICAV, a.s. Tomáše Vavříka, majitele developerské společnosti DOMOPLAN ze skupiny FIPOX, je s objemem majetku 2,2 miliardy Kč momentálně největším veřejně nabízeným fondem působícím pod správou AVANT Investiční společnosti.

DOMOPLAN se zaměřuje na výstavbu prémiových rezidenčních projektů a holiday resortů, zároveň nabízíte možnost investovat do pěti vašich fondů kvalifikovaných investorů (FKI). Můžete nám jejich fungování více přiblížit?

Naší vlajkovou lodí mezi fondy je DOMOPLAN SICAV, a.s., který jsme založili před sedmi lety. Za tu dobu se stal největším veřejně nabízeným fondem spadajícím pod správu AVANT Investiční společnost, která je největší investiční společností v Česku specializující se na zakládání, správu a administraci fondů kvalifikovaných investorů. Mezi fondy na trhu kvalifikovaných investorů tak patříme mezi lídry, dnes máme přes 1 800 investorů.

Po úspěšném pětiletém fungování jsme se i na základě podnětů od našich partnerů a investorů rozhodli, že se vedle toho vydáme cestou také projektových fondů. Jejich založení je navázáno na výstavbu konkrétního developerského projektu, které svou velikostí přesahují investiční objem několika miliard. Příkladem je projekt BRIXX Brno a jeho fond BRIXX SICAV, a.s. Jednotlivé fondy se poté liší konkrétní nabídkou, výší procentuálního zhodnocení nebo dobou výběru investice.

V čem spočívají výhody investování do samostatných fondů?

Jedni investoři dávají přednost našemu hlavnímu fondu, který má trvalou kontinuitu a má rozmanitější portfolio až 14 projektů. A druhou skupinou jsou ti, kteří raději investují do jedné konkrétní nemovitosti. U ní mohou v průběhu sledovat, jak se výstavba vyvíjí, a následně po dokončení mohou samotnou investici proměnit na nákup bytu. Jelikož poptávka po této formě investování byla stále větší, rozhodli jsme se založit také několik projektových fondů, které představují další atraktivní investiční příležitost – konkrétně se jedná o již zmíněný BRIXX SICAV, a.s., dále také DOMOPLAN - Pekárenský dvůr SICAV, a.s., DOMOPLAN - Na Mariánské cestě SICAV, a.s. a DOMOPLAN - Projekty Brno SICAV, a.s.

Většina investorů v současné době investuje do hlavního fondu, protože chtějí investici diverzifikovat do rozmanitějšího portfolia, kde je velký objem majetku.

Jaké je zhodnocení vašich fondů?

Ve všech našich fondech nabízíme přednostní zhodnocení – zjednodušeně řečeno klienti mají ve výnosech přednost před zakladatelem a naopak případnou ztrátu hradí přednostně zakladatel. To pro ně představuje dlouhodobou stabilitu, protože výnos fondů pro ně konstantně zajišťuji bez ohledu na externí výkyvy trhu. Také právě proto mají investoři naše fondy v tak velké oblibě. Narozdíl od jiných nemovitostních fondů, které se nyní potýkají s propady cen nemovitostí nebo přeceněním dolů, u nás investoři tento problém nepoznají. Tato garance je formou redistribuce až do výše fondového kapitálu tzv. výkonnostních investičních akcií, který tvoří cca 25 % NAV fondů. To je naše unikátnost a velká výhoda.

Od září jste se rozhodli sáhnout k navýšení výnosů. Proč?

V momentě, kdy na peněžním trhu docházelo k navyšování úrokových sazeb a závratně rostla inflace, museli jsme reagovat. Společně s AVANT Investiční společností jsme proto rozhodli, že navýšíme zhodnocení pro investory, aby pro ně byly výnosy ještě zajímavější zejména vzhledem ke konkurenčním termínovaným vkladům v bankách.

Od září jsme proto u našeho hlavního fondu DOMOPLAN SICAV, a.s. prodloužili období zvýšeného výnosu Prioritních investičních akcií (PIA) ve výši 8,0 až 8,1 % p.a. až do konce roku 2026. U dalších tří projektových fondů BRIXX SICAV, a.s., DOMOPLAN - Na Mariánské cestě SICAV, a.s. a DOMOPLAN – Projekty Brno SICAV, a.s. poté došlo k navýšení prioritního výnosu u PIA na 9,0–9,1 % p. a, taktéž s platností do konce roku 2026.

V Česku působí řada FKI. V čem se od ostatních odlišujete?

Oproti konkurenci máme široké portfolio projektů, dlouhodobé stabilní zhodnocení a zajímavý objem majetku s nízkým zadlužením. U hlavního fondu DOMOPLAN SICAV, a.s. při objemu majetku více jak 2,2 miliardy Kč tvoří vlastní kapitál 1,734 miliardy Kč. Podstatná část mých vlastních prostředků je investována ve fondech, což zároveň slouží jako finanční polštář pro přednostní vyplácení externích investorů. Většina ostatních fondů je zakládána s minimálním vlastním vkladem a následně žije výhradně z peněz investorů. My máme fondy proto, abychom investovali společně s investory.

Není segment nemovitostí pro investování příliš rizikový?

Výhoda nemovitostí je, že nejsou dlouhodobě ve stagnaci. Vydělávají stále, pouze v některých obdobích jako například v roce 2008, se jejich výkon pozastavil. Následně se však růst opět rozběhl až o 10 %, čímž se vyrovnalo předcházející období. Podobné je to i v současnosti. Lze očekávat, že hodnota nemovitostí půjde znovu nahoru. Profitabilita je v našem segmentu z dlouhodobého hlediska zřejmá, a proto je tento segment stále natolik investorsky oblíbený a žádaný.