Češka v Silicon Valley: Postavení žen se nelepší. Manažeři jim nevěří, sami se chovají jako hysterky

Kate Bunina, manažerka U+

Kate Bunina, manažerka U+ Zdroj: archiv E15

Západní společnosti se zaštiťují snahou o společenský pokrok a boření tabu, jenže zejména v podnikové sféře mnohá klišé o postavení žen přetrvávají. Na to upozorňuje Kate Bunina, původem z Ruska, která žila v Česku od šesti let a získala zdejší občanství. Nyní jí je čtyřiadvacet a v San Francisku řídí pobočku českého technologického studia U+. Přestože ona sama by mohla být důkazem, že v IT sektoru mají ženy stále větší slovo, skutečnost je podle ní odlišná.

Hovoříte o těžké situaci žen v IT, z jakých dat konkrétně vycházíte?

Společnosti vedené nebo spoluvedené ženami si většinou vedou lépe a vydělávají více, bohužel ale zatím nemají důvěru investorů z řad mužů.

To potvrzují i čísla z minulého roku, kdy investoři ze sektoru rizikového kapitálu investovali do firem vedených ženami pouze 1,46 miliard dolarů. Naproti tomu firmy vedené muži získaly investice ve výši 58,2 miliard.

Čím si nedůvěru vůči manažerkám a vývojářkám v IT vysvětlujete?

To je klasika. Investoři a zaměstnavatelé se obávají, že manažerka zrovna v důležitém období rozvoje firmy otěhotní nebo její rozhodování budou příliš ovlivňovat emoce, které do byznysu takzvaně nepatří.

Tohle je ale úplně zcestné, emoční inteligence, kterou většina žen disponuje, například velmi často pomáhá v navázání a udržování vztahu s klientem. Naopak mužů “hysterek” je ve vedoucích pozicích víc než dost.

Je situace žen všude stejná, nebo existují rozdíly v přístupu?

Nejedná se pouze o fenomén šířící se v Silicon Valley nebo v celých USA. Platí to i pro zbytek světa. Stále se totiž snižuje procento žen ve vedoucích pozicích v nově vznikajících firmách.

V Británii vzniklo v roce 2016 přes 56 procent firem bez žen v managementu, loni už číslo vzrostlo na 58 procent. V USA je poměr ještě výraznější - 46 procent v roce 2016, celých 54 procent vloni.

A v případě startupů se podle výroční zprávy Startup Outlook 2017 (Silicon Valley Bank, Santa Clara) zvýšil počet firem bez ženské ruky ve vedení ze 66 na 70 procent. Ženy v Silicon Valley vlastní pouze 5 procent startupů a pouze 11 procent žen je tam ve výkonných funkcích.

Jaká je situace v Evropě?

Pokud se podíváme na procento žen, které pracují v IT obecně, za Českou republikou se sedmi procenty je už pouze Slovinsko, kde v IT pracuje pouze 3,6 procent žen. Evropský průměr je 16 procent, o který se zasluhuje zejména Rumunsko se svými 28 procenty žen v IT.

Přitom ještě v roce 1995 tvořily ženy dle Českého statistického úřadu více než třetinu zaměstnanců v IT (přibližně 20 tisíc žen). Dvaadvacet let poté je to pouhých devět tisíc žen. Ve stejném období vzrostl počet mužů v IT o trojnásobek.

Kate Bunina
Výkonná ředitelka pobočky U+ v Silicon Valley, specialistka na inovace a stavění start-upů. Původně Art Directorka pražského U+ posléze vedla projekty spadající pod divizi U+ Design včetně vítězného tendru pro redesign webu T-Mobile.