Datový analytik Vrábel: Facebook vydělává na rozpadu společnosti, musíme ho zregulovat

Video placeholde

Bojuje proti webům šířícím falešné zprávy, ještě větší problém ale vidí šéf společnosti Semantic Visions František Vrábel ve Facebooku. Provozovatelé sociální sítě prý lžou o tom, že budou obsah lépe kontrolovat a celkově se chovat odpovědněji. Vrábel to řekl ve videorozhovoru v pořadu Prostor X.

Vrábel tvrdí, že jeho firma Semantic Visions má jasné důkazy a argumenty pro označení některých webů jako dezinformačních. Zmiňuje třeba Pravý prostor nebo Vlastenecké noviny. Napojení na Rusko a jeho narativy, namířené v poslední době hlavně proti Evropské unii, je podle něj lehce prokazatelné. K iniciativě už se připojila Česká spořitelna nebo T-Mobile.

Vrábelovi jde o to, zkomplikovat dezinformačním webům život. Říká, že mají právo informace publikovat, ale ne je šířit. Nejde podle něj o nastavování jediné pravdy a cenzuru obsahu, maximálně o cenzuru reklamy. Firmy přitom často nevědí, že se jejich reklamy na těchto webech zobrazují. Musí se o to samy víc zajímat. Roli hraje taky Seznam a Google, americká firma se ale k nějakým opatřením zatím podle Vrábela nemá, i když její české vedení jeho snahy podporuje.

Daleko větší problém je ale Facebook, přiznává Vrábel. Firma prý lže o tom, že chce víc obsah kontrolovat a chovat se zodpovědněji. Ve skutečnosti jí jde o miliardové zisky, které jsou založené i na rozdělení a rozpadu společnosti. Manipuluje lidmi, okrádá je a zneužívá k tomu neurovědu a ve výsledku ohrožuje naši demokracii. S tím je potřeba podle Vrábela něco udělat. Zmiňuje rozdělení Facebooku a regulaci jeho algoritmů, kterými určuje, co se nám zobrazí.

Jak by mohla regulace Facebooku vypadávat a je skutečně takové zlo? Jak přesně nás ovlivňuje a proč nám to nevadí? Kudy v Česku proudí dezinformace a jaké argumenty má František Vrábel pro označení některých webů za dezinformační? Povede se mu přesvědčit firmy, aby z nich reklamy stáhly? A zvolí nám příštího prezidenta Rusko?

Další interview z cyklu Prostor X najdete zde >>>