Ferjenčík: Z finální verze dohody vychází ČSSD jako směšná strana

Mikulas Ferjencik

Mikulas Ferjencik Zdroj: Profimedia.cz

Podle pirátského poslance Mikuláše Ferjenčíka ČSSD nezvládla vyjedávání o finální verzi dohody o vládnutí. "Dala si ultimata, která nebyla dodržena. A ona srazila paty a řekla, že je to dobrý kompromis," hodnotí Ferjenčík.

Minulý týden se veřejnost seznámila s finální verzí dohody o vládnutí mezi hnutím ANO a sociální demokracií. Jaký je váš základní komentář k tomuto dokumentu?

Můj základní poznatek je, že z toho ČSSD vychází jako směšná strana.

Proč? 

Protože si dala ultimáta, která nebyla dodržena. A ona srazila paty a řekla, že je to dobrý kompromis.

Můžete být konkrétní?

Konkrétně bych jmenoval především požadavek na odvolání zástupců SPD z vedení sněmovny a výborů. Měla to být jediná relevantní záruka toho, že Andrej Babiš nepřeválcuje pomocí hlasů SPD a KSČM. Ostatně Tomio Okamura to řekl jasně: pokud by ho odvolal z vedení sněmovny, tak přejde z pozice dialogu do pozice „bojkotuji všechno“.

Což bylo přesně místo, kam ho potřebovali sociální demokraté dostat. A místo toho, aby tento scénář nastal, tak si Okamura vymohl, že on i jeho lidé ve svých postech zůstanou. V té koaliční smlouvě je zcela bezzubá klauzule, že pokud se ČSSD a ANO domluví na obsazení výborů, tak že je obmění. Přitom je zjevné, že když to Faltýnek odmítne, tak se nic převolovat nebude.

Další věcí je případná rezignace Andreje Babiše v případě, že bude prvoinstančně odsouzený. Ustanovení, které je v koaliční smlouvě, tedy že v momentě, kdy neodstoupí, tak přestává platit koaliční smlouva, je naprosto absurdní. Pokud totiž přestane platit koaliční smlouva, ČSSD přijde o nejdůležitější záruku. Babiš neodstoupí, přestane platit koaliční smlouva, odvolá ministry sociálních demokratů, dosadí svoje lidi a ČSSD skončí, aniž by mohla cokoli ovlivnit.

Někteří sociální demokraté ale tvrdí, že je principiální a zásadová antibabišovská pozice poškodila. A navíc, že i bez nich by tady vznikla levicová vláda…

Já ale chápu, že do toho vyjednávání šli. Nerozumím ale tomu, proč přišli s podmínkami, na které není ANO ochotno přistoupit a ve chvíli, kdy se tak stane, tak srazí paty a řeknou, že je to dobrý kompromis. Nerozumím tomu, že ze sebe dělají kašpary. Vždyť oni si vymysleli ultimáta, ze kterých pak sami ustoupili. Té strategii zkrátka nerozumím.

A jak se díváte jako zástupce strany, která často používá přímou demokracii, na to, že o definitivním postupu ČSSD rozhodne vnitrostranické referendum?

Podle mě je to jediný racionální postup, jak to rozhodnout.

A není to tak, že se vedení strany zbavuje odpovědnosti?

Nemyslím si to. To, co si o případném vládním angažmá myslí členové strany, je ten hlavní faktor. Musí posoudit, co říkali před volbami ve vztahu k Babišovi, do jaké míry ustoupili a zda jim strategie nového vedení může ve vztahu k budoucnosti napravit reputaci. Piráti by v tomto postupovali stejně. Z pohledu vedení je zkrátka nejdůležitějším faktorem to, zda s tím souhlasí členská základna. A referendum je optimální způsob, jak to zjistit. Opačný postup by byl sebedestruktivní strategií.

Zbytek rozhovoru najdete na stránkách Info.cz ZDE >>>