Komunisté jsou pro ANO vzácným partnerem. Jejich návrat k moci se Česku vymstí, řekla Adamová

Poslankyně TOP 09 Markéta Adamová

Poslankyně TOP 09 Markéta Adamová Zdroj: Foto CNC - Mária Rušinová

Poslankyně TOP 09 Markéta Adamová
Poslankyně TOP 09 Markéta Adamová
Poslankyně TOP 09 Markéta Adamová
4
Fotogalerie

První místopředsedkyně TOP 09 Markéta Pekarová Adamová míní, že se komunisté, kteří tlačí Andreje Babiše (ANO) do kouta, chovají pragraticky. „Jsou-li samotným Andrejem Babišem a hnutím ANO považováni za jedinou přípustnou variantu pro podporu menšinové vládě, jsou vlastně velmi vzácným partnerem. A co je vzácné, to je drahé,“ řekla o pozici komunistů. Podle ní podpora vlády od komunistů přijde občany draho a tvrdí, že "normalizace" komunistů se Česku vymstí.

Téměř půl roku tvrdíte, že je předseda hnutí ANO Andrej Babiš neschopný politik, neboť nedokázal vyjednat vládu s většinovou podporou Poslanecké sněmovny. Nyní k něčemu podobnému směřujeme. Pokud se mu to podaří, změníte názor?

Podstatné je především to, s kým o podpoře menšinové vládě vyjednává. Téměř po třiceti letech svobodné éry České republiky dává možnost komunistům podílet se – a vcelku významně – na moci. To, že jsou přizváni ke stolu, je pro ně obrovský pokrok. Z jejich pohledu je to bezesporu velký zlom. A myslím, že je třeba neustále opakovat, že je za to plně odpovědný právě Andrej Babiš, v současné době provizorní premiér, a to svou neschopností ustoupit z požadavku, aby byl navzdory trestnímu stíhání premiérem. Zároveň je třeba zmínit, že zatím stále není jisté, že koalice vznikne. A nejde jen o referendum sociálních demokratů, ale také o postup KSČM, která stupňuje svou cenu.

O víkendu se jejich předseda Vojtěch Filip dokonce nechal slyšet, že pokud vznikající koalice neustoupí v otázce rozšiřování zahraničních misí, komunisté nebudou menšinovou vládu ANO a ČSSD tolerovat. Co na jejich postup říkáte?

Komunisté se chovají navýsost pragmaticky. Jsou-li samotným Andrejem Babišem a hnutím ANO považováni za jedinou přípustnou variantu pro podporu menšinové vládě, jsou vlastně velmi vzácným partnerem. A co je vzácné, to je drahé. Podpora od komunistů přijde ale nejvíc draho občany. „Normalizace“ strany, která přímo navazuje na KSČ, která tehdejší Československo uvedla do úpadku a nesvobody, se nám všem ještě šeredně vymstí.

A není to nakonec také z části odpovědností vás všech ostatních, když jste kategoricky odmítli s Andrejem Babišem vyjednávat?

Tady ale přece byly jiné možnosti. Byly zde strany, které chtěly jednat a byly ochotné za určitých podmínek do vlády s hnutím ANO vstoupit. Je třeba nezapomínat, že mohla být obnovena jednání na půdorysu vlády Bohuslava Sobotky, tedy vlády složené z hnutí ANO, ČSSD a KDU-ČSL. Mohla vzniknout stejná vláda, akorát by také Andrej Babiš musel přijít se svým ústupkem. To on ale odmítl. Přitom tady nikdo nezpochybňuje, že volby vyhrálo hnutí ANO, a tedy, že má vést jednání o budoucí vládě.

Avšak ve chvíli, kdy jste zatížen trestním stíháním, ostatní strany mají právo to považovat za zcela nepřekročitelnou věc, pokud jde o vládní angažmá. Mít trestně stíhaného premiéra je totiž bezprecedentní, žádná jiná evropská země ostatně ve svém čele trestně stíhaného premiéra nemá. Pokud by chtěl v daný moment Andrej Babiš skutečně dobro pro Českou republiku, pokud by chtěl stabilní vládu, která by už mohla pracovat na důležitých reformách a rozvoji Česka, tak jsme tady vládu s důvěrou sněmovny už dávno měli.

Takže myslíte, že Babiš jedná výhradně ve svém osobním zájmu, a nikoli v zájmu země?

Rozhodně. Z tohoto jeho jednání jednoznačně plyne, že mu jde o jeho osobní zájem. Každý je nahraditelný, i Andrej Babiš. Kdyby skutečně stál o odblokování jednání a o vládu, která už konečně začne pracovat pro občany na zásadních věcech, jako je třeba zkvalitnění školství, tak by ustoupil.

Celý rozhovor si přečtěte na serveru Info.cz >>>