Je mi zle z postojů Britů vůči Čechům a Slovákům, říká britský europoslanec Tannock

Odpůrci brexitu protestovali před budovou parlamentu v Londýně.

Odpůrci brexitu protestovali před budovou parlamentu v Londýně. Zdroj: Reuters

Odpůrci brexitu protestovali před budovou parlamentu v Londýně.
Odpůrci brexitu protestovali před budovou parlamentu v Londýně.
3
Fotogalerie

Brexit odnese nejen ostrovní ekonomika, ale především mladí Britové, říká britský europoslanec Charles Tannock. Britská vláda se navíc podle něj v jednáních o podmínkách brexitu nezachovala správně k milionům lidí z jiných zemí EU včetně Česka nebo Slovenska. „Z postojů proti cizincům z jiných států EU je mi zle a nechci s tím mít nic společného,“ říká pro INFO.CZ Tannock, který je členem konzervativců.

Říká se o vás, že jste jedním z nejvíce proevropsky smýšlejících konzervativců v Evropském parlamentu. Co si pod tím můžeme představit?

Je pravda, že jsem vůči Evropě asi nejotevřenější. Nicméně jsem o to nijak zvlášť neusiloval a už vůbec to nebylo součástí mého kariérního plánu.

Navíc se ani nebudu moct účastnit příštích voleb do Evropského parlamentu (proběhnou na konci května 2019, tj. v době, kdy Spojené království už nebude členem EU; pozn. redakce). Prostě to tak nějak vyplynulo.

Jak by mělo vypadat konečné nastavení vztahů mezi Británií a EU?

Mrzí mne, že stále nevíme, jak to bude vypadat. V jednání pořád zůstávají otevřeny některé otázky, například irské hranice, ale i práva občanů EU, co žijí v Británii.

Je obrovský skandál, jak se moje země k těmto lidem chovala a chová. Je těžké odhadnout, jak to dopadne. Moc času nezbývá, musí se to vyřešit v červnu nebo nejpozději v říjnu, jinak se to nestihne.

Jak byste si přál vy, aby to dopadlo?

Osobně doufám, že vztahy budou co nejtěsnější. Od začátku jsem říkal, že Británie by měla po odchodu z EU zůstat na jednotném trhu a v celní unii.

Věřím, že je tu pořád šance, že tam nakonec zůstaneme. Co se dá s určitostí říct, je, že brexit je nevratný, budoucí vztahy určitě nebudou na úrovni členství v EU a určitě to nebude dobré.

Kampaň za brexit byla plná mýtů a trefovala se do lidí z jiných zemí EU, zejména právě z tohoto regionu, kteří odešli do Británie žit a pracovat. Britům vadilo, že berou práci a pobírají sociální dávky. Jak jste to vnímal?

Rozhodně si nemyslím, že lidé z jiných zemí EU, kteří přišli nebo přicházejí do Británie, představují jakoukoliv hrozbu pro naši kulturu, způsob života nebo ekonomiku.

Tito lidé se tu dokázali integrovat, platí tu daně, pracují tvrdě, někteří z nich se tu oženili nebo vdaly. Strašně mě proto rozčilují všechny ty protievropské nebo konkrétněji třeba protipolské postoje, se kterými se běžně setkáváme v médiích. Je mi z toho zle a rozhodně s tím nechci mít nic společného.

Vaše manželka je Slovenka. Řada Čechů, Slováků a Poláků si v době konání referenda o brexitu a po něm stěžovala na nadávky a dokonce i fyzické napadání cizinců. Zažila vaše rodina něco podobného? Máte nějaké osobní zkušenosti?

Ano, moje manželka měla osobní zkušenost a hned vám povím jakou. Stalo se to přesně den poté, co proběhlo referendum. Když vyšla z domu, jeden ze členů Konzervativní strany k ní přistoupil a řekl, jak je šťastný, že vystupujeme z EU a že žádný Polák nebo kdokoliv z východní Evropy sem už nevkročí.

Vůbec si neuvědomil, že ona je původem z východní Evropy. A nedošlo mu to ani poté, co se na něj vytřeštěně dívala. Moc dobře to věděl, protože mě i ji dlouho zná.

Celý rozhovor čtěte na INFO.cz >>>