Těžkopádný justiční systém z Rakouska-Uherska se nám nepodařilo zlomit, říká Lenka Bradáčová

Pražská vrchní státní zástupkyně Lenka Bradáčová

Pražská vrchní státní zástupkyně Lenka Bradáčová Zdroj: Michael Tomeš

Pražská vrchní státní zástupkyně Lenka Bradáčová
Pražská vrchní státní zástupkyně Lenka Bradáčová
Pražská vrchní státní zástupkyně Lenka Bradáčová
Pražská vrchní státní zástupkyně Lenka Bradáčová
Pražská vrchní státní zástupkyně Lenka Bradáčová
12
Fotogalerie

Generální inspekce bezpečnostních sborů vyšetřuje hlavního vyšetřovatele kauzy Čapí hnízdo Pavla Nevtípila. Podle pražské vrchní státní zástupkyně Lenky Bradáčové není taková věc ve sledovaných kauzách ničím neobvyklým. „Setkala jsem se s tím opakovaně,“ říká Bradáčová.

 

V letošním roce se očekává posun v kauze Čapí hnízdo. Proč došlo k dalšímu prodloužení lhůty pro vyšetřování až do konce dubna?

To byste se musel zeptat dozorového státního zástupce. Vrchní státní zastupitelství v Praze je v této věci jen dohledovým orgánem a v současné době dohled nevykonává. O tom, zda policejní orgán vyšetřuje efektivně a plní své úkoly, rozhoduje dozorový státní zástupce. Ten musí vyhodnotit, zda lhůta, kterou si pro další vyšetřování určuje policejní orgán, je adekvátní, anebo zda ve věci dochází k průtahům. Náš dohled může směřovat pouze vůči státnímu zástupci, ne vůči policejnímu orgánu.

Vy jste ale dozorového městského státního zástupce Jaroslava Šarocha kritizovala za délku řízení. Mělo to nějaký efekt?

Iniciovala jsem výkon takzvaného vnitřního dohledu ze strany městského státního zástupce. Zastávám názor, že primární odpovědnost nese šéf městského státního zastupitelství. Až pokud není schopen sjednat nápravu, přichází na řadu dohledový orgán.

Pokud se tedy samozřejmě některý z vnějších subjektů trestního řízení výkonu dohledu nedomáhá. To tady ale není, ani nebylo. Poté, co městský státní zástupce vnitřní dohled provedl, přijal opatření, aby dozorový státní zástupce postupoval efektivněji. Aby byl aktivnější v tom, jak přistupuje k policejnímu orgánu, a pouze nevyčkával, jak bude policie postupovat.

Objevila se informace, že vyšetřovatel Pavel Nevtípil už chtěl podat návrh na obžalobu, ale pak se o něj začala zajímat Generální inspekce bezpečnostních sborů.

Myslím, že kdyby zamýšlel v nejbližší době podat návrh na obžalobu, tak by nepředložil panu státnímu zástupci žádost o prodloužení lhůty pro vyšetřování.

Setkáváte se často s tím, že vyšetřovatel případu se dostane do hledáčku GIBS?

Setkala jsem se s tím opakovaně. Různá šetření GIBS ve sledovaných věcech nejsou ničím až tak neobvyklým.

Tento článek je součástí balíčku PREMIUM.

Odemkněte si exkluzivní obsah a videa!