Ministr průmyslu: Do výběru kupce ostravských hutí budeme mluvit

Tomáš Hüner

Tomáš Hüner Zdroj: Blesk:Daniel Černovský, CNC

Nadnárodní ocelářská společnost ArcelorMittal zvažuje, že prodá své ostravské hutě, jak informoval server Seznam Zprávy. Ministr průmyslu a obchodu v demisi Tomáš Hüner se chce zapojit do jednání o případném novém vlastníkovi. Zároveň vyjádřil obavy, že prodejem ostravských hutí přibydou v regionu další problémy. Hüner to řekl v rozhovoru s deníkem E15.

Proběhla mezi Ministerstvem průmyslu a obchodu a společnosti ArcelorMittal jednání o prodeji ostravských hutí?

Žádné jednání nebylo. Pouze mi v pátek večer volal ředitel ArcelorMittal Ostrava a seznámil mě s možností nákupu italských hutí s vazbou na prodej majetku. Nabízeli už prodej několika menších hutí po Evropě, ale protože to nestačilo, nabídli prodej ArcelorMittal Ostrava. To je vše, co proběhlo mezi ministerstvem a ArcelorMittal.

Dal vám ředitel nějaké další informace o této transakci?

Říkal, že v tuto chvíli žádné další nemá. Čekají na termín koncem dubna, kdy má Evropská unie potvrdit, zda takové řešení akceptuje. Může se stát, že to bude málo a komise bude požadovat prodej dalších hutí. Teď přesně nevím, co dalšího by v Evropě mohli ještě nabídnout. Pokud Evropská komise řekne, že to považuje za adekvátní, potom k prodeji dojde.

Budete přesvědčovat tuto společnost, aby z Česka neodcházela?

Můžeme je přesvěčovat jenom tím, že s vlastníkem tohoto typu jsme nezaznamenali žádné problémy a byli jsme spokojení. Samozřejmě vítáme, když je vlastník stabilní a nemění se. V každém případě je to změna, od které nevíme, co očekávat, a znepokojení na straně státu je. Budeme se snažit s nimi komunikovat tak, abychom mohli říct svůj názor na možný výběr obchodního partnera.

Na druhé straně bychom se neradi dočkali toho, aby hutě koupil spekulativní partner, který by je odstavil a snížil tím konkurenci, jak se to někdy stává. V regionu, kde ještě nejsou vyřešené záležitosti s Vítkovicemi a OKD, by tím přibylo problémů.

Vidíte v tuto chvíli nějakého potenciálního partnera?

Já nevím, jestli ho v tuto chvíli vůbec vidí ArcelorMittal, tuto věc nám nesdělili. Jejich ředitel mi řekl, jak probíhala debata s Evropskou komisí a prodej ostravských hutí je až třetí možností. Nemyslím si, že by měli připravené další tahy dopředu. Spíš teď budou zvažovat, jak dál.

Může se do prodeje majetkově zapojit stát, jak naznačoval předseda Českomoravské konfederace odborových svazů Josef Středula na sjezdu sociální demokracie?

Prozatím musíme zahájit jednání s ArcelorMittal. V každém případě nezůstaneme sedět s rukama v kapsách a nebudeme koukat na to, jak tato společnost prodává ostravské hutě. I když podle práva si to samozřejmě může dovolit.

Je tedy ve hře majetkové zapojení státu?

To nedovedu v této chvíli posoudit. Je to velmi čerstvé a uvažovat během 24 hodin, že by stát odkoupil ostravské hutě, nepovažuji za relevantní věc k diskusi. Je to samozřejmě záležitost, která by měla dopad státního rozpočtu. 

Zmínil jste, že jste se společností ArcelorMittal spokojení. Jak byste zhodnotil jejich patnáctileté působení v Česku?

Osobně je považuji za seriózního vlastníka v porovnání s jinými firmami v regionu. ArcelorMittal zaměstnává velký počet lidí, má pevnou pozici na trhu, má ekonomické výsledky a odvádí daně. To jsou věci, které dovedu na základě čísel zhodnotit.