ArcelorMittal se chce zbavit svých ostravských hutí

ArcelorMittal Ostrava

ArcelorMittal Ostrava Zdroj: ctk

Nadnárodní ocelářská společnost ArcelorMittal zvažuje, že prodá své ostravské hutě, uvedl server Seznam Zprávy. Podle něj v pátek o záměru jednali zástupci firmy s českým ministerstvem průmyslu a odbory. Prodejem ostravského podniku chce ArcelorMittal získat souhlas Evropské komise s převzetím hutí v Itálii. Hutě ArcelorMittal Ostrava zaměstnávají kolem 7000 lidí.

Záměr společnosti ArcelorMittal zbavit se ostravského závodu potvrdily podle serveru Seznam Zprávy dva nezávislé zdroje z ministerstva průmyslu a obchodu. Nepřímo ho potvrdil i předseda Českomoravské konfederace odborových svazů Josef Středula. "Nepředpokládám, že to bude jednoduchý prodej. Jako odbory budeme vyžadovat aktivitu státu. Umím si představit i to, že by závody, coby jejich bývalý vlastník, opět převzal," řekl Seznamu Středula. 

ArcelorMittal se chce ostravského závodu zbavit výměnou za souhlas Evropské komise s koupí hutí Ilva v italském městě Taranto, uvedl Seznam. Komise od konce loňského roku akvizici prověřovala kvůli obavě, zda ArcelorMittal akvizicí nezíská příliš velký tržní podíl.

 

Mluvčí společnosti ArcelorMittal Ostrava Barbora Černá-Dvořáková serveru Seznam Zprávy řekla, že skupina ArcelorMittal předložila Evropské komisi návrh kompenzačního balíčku, který by měl rozptýlit obavy týkající se ochrany hospodářské soutěže. Obsah balíčku ale nechtěla komentovat do doby, než se komise k záležitosti vyjádří. 

"Situaci s ArcellorMittal Ostrava vnímám velmi citlivě. Jednak jako ministr průmyslu a obchodu, ale také jako člověk, který pochází z Moravskoslezského kraje. Po společnosti ArcelorMittal chci, aby co nejdříve sdělila jasnou představu o tom, co bude následovat a za jakých podmínek bude chtít ostravské hutní závody prodat. Situace je v kontextu toho, co se teď děje ve Vítkovicích a OKD zvlášť citlivá nejen pro Ostravu, ale i pro celý region," komentoval záměr ocelářského koncernu ministr průmyslu a obchodu Tomáš Hüner.

Součástí zmiňovaného balíčku není jen ostravská huť, ale také rumunská ocelárna v Galati, závod v belgickém Lutychu, ocelárna v italské Magoně, o jejímž prodeji už ArcelorMittal podepsal předbětnou smlouvu se společností Arvedi Group, a lucemburský závod Dudelange, uvedl server boursier.com. Panuje obava, že ArcelorMittal by po akvizici největší evropské ocelárny v Ilvě získal s více než 40 procenty dominantní podíl na trhu s plochými výrobky. Jen v Ostravě jich firma vyrábí ročně 1,2 milionu tun. Ploché za tepla a za studena válcované výrobky se také vyrábějí v rumunském Galati, kde firma zaměstnává jako v Ostravě přes 7 tisíc lidí.

Evropská komise bude balíček návrhů posuzovat do 25. dubna, kdy by měla sdělit, jestli vůbec bude divestice pro ocelářské skupině požadovat, případně jestli je navržený balíček dostatečný. Může se ale také stát, že Brusel bude po firmě požadovat další ústupky. Ze zdrojů v ArcelorMittalu proto také zaznívá, že by se skupina mohla ocelárny v Ilvě vzdát, pokud by akvize měla znamenat výrazné osekání aktiv firmy.

Záměr o prodeji ostravských hutí vnese podle Středuly do moravskoslezského regionu další velké téma, jak řekl v sobotu na sjezdu ČSSD delegátům. "ArcelorMittal usoudila, že v zájmu koupě italské společnosti musí obětovat nějakou (firmu). A tou, kterou bude obětovat, bude ArcelorMittal Ostrava," řekl Středula. Připomněl, že záležitost se týká 7000 zaměstnanců hutí a jejich rodin v regionu, který "těžce zkoušejí problémy OKD, Vítkovic a dalších subjektů". Prodej ostravských hutí Středula označil za obrovské téma, kterému by se ČSSD měla věnovat.

Společnost ArcelorMittal Ostrava (AMO) má i s dceřinými společnostmi téměř 7000 zaměstnanců. Ročně vyrábí přes dva miliony tun oceli zejména pro stavebnictví a strojírenství. Své výrobky vyváží do více než 40 zemí. V roce 2016 vytvořil AMO čistý zisk 1,308 miliardy korun, o 1,017 miliardy vyšší než o rok dříve. Tržby firmě klesly meziročně o 1,807 miliardy na 28,786 miliardy korun. Loni už ostravský závod prodal válcovnu speciálních elektroplechů Go Steel ve Frýdku-Místku s odůvodněním, že jde o okrajovou výrobu, která nezapadá do hlavního byznysu skupiny. Podnik patří do největší světové ocelářské skupiny ArcelorMittal. Ta se na na celosvětové produkci oceli podílí zhruba šesti procenty.