Petra Kolínská: Metropolitní plán nepoletí do koše

Petr Kolínská

Petr Kolínská Zdroj: Anna Vacková, E15

Petr Kolínská
Petr Kolínská
Praha Troja
MHD, Praha, Opencard
5
Fotogalerie

Připravovaný Metropolitní plán má být dokumentem, který v Praze stanoví, co a kde se může stavět. Kolem nových pravidel pro developery chystaných Institutem plánování a rozvoje hlavního města Prahy je nyní rušno. Proti původnímu plánu už práce nabraly zpoždění nejméně sedm let. „Tvrdím, že plán, jak je v tuto chvíli připraven, umožňuje v území příliš mnoho nepředvídatelných aktivit, a že tyto věci musí být dořečeny,“ shrnuje své výtky vůči návrhu náměstkyně pražské primátorky Petra Kolínská (SZ/Trojkoalice).

Po odvolání Petra Hlaváčka z vedení IPRu bylo slyšet dost nesouhlasných reakcí. Jak to vnímáte?

Pan ředitel Hlaváček byl po právu velmi oblíbený. Je uznávaným architektem a odvolat ho pro mě nebylo lehké rozhodnutí. Chápu, že veřejné mínění takto sympatickému člověku fandí. Veřejnosti se pak těžko vysvětluje, co je tak špatně v Metropolitním územním plánu. Což je dokument, který pořádně nikdo nečetl. Takže je to nerovný souboj sympaťák versus dokument, který málokdo otevře.

Co je tedy v návrhu Metropolitního plánu špatně?

To je přesně to, o čem by se mělo mluvit a ne o procesních sporech, kterým běžní lidé nemůžou rozumět ani je nemusí zajímat. Je musí zajímat, jestli plán dostatečně jasně řekne, co se bude dít v okolí jejich bydliště a pracoviště, v místě, kde mají majetek. A v tom je hlavní spor. Tvrdím, že plán, jak je v tuto chvíli připraven, umožňuje v území příliš mnoho nepředvídatelných aktivit, a že tyto věci musí být dořečeny. Příkladem je občanská vybavenost nebo pravidla pro rozvojová a transformační území. Současná síť občanské vybavenosti v návrhu plánu není vůbec zakreslená. Tudíž se na ní nevztahuje žádná ochrana.

Ovlivnily současnou podobu návrhu Metropolitního plánu zájmy soukromých skupin?

Myslím, že to není hlavní problém. Plán se připravoval za zavřenými dveřmi a ty dveře byly bytelně zavřené i před developery. Nebral se však dostatečný ohled na to, co má plán říkat. Má říkat, jaké město chceme a jaké nechceme. Pokud město na vyřešení tohoto rezignuje, má jen velmi málo nástrojů, jak to dohánět jinde.

Co vás vedlo k odvolání šéfa IPRu?

Rozhodnutí přišlo po roce a půl potýkáním se s tím, jak se Metropolitní plán připravuje a kdo ho má na starosti. Dostal ho na starosti člověk (architekt Roman Koucký – pozn. red.), který má velmi vyhraněnou a nekompromisní vizi, jak má územní plán a Praha vypadat. Tato pravomoc mu byla svěřena bez toho, že by tuto vizi musel obhájit v soutěži jiných vizí. Je to člověk, s nímž není možná dohoda, který se oficiálním jednáním vyhýbal a nechodil na ně. Bohužel se mi nepodařilo pana ředitele Hlaváčka přesvědčit, aby Romana Kouckého vyměnil. Je mi líto, že loajalitu vůči němu vyměnil za loajalitu k městu.

TOP 09 vyzvala k vašemu odstoupení. Vaše reakce?

Topka je do značné míry zodpovědná za slepou uličku, v níž jsme se s Metropolitním plánem ocitli. Byla to TOP 09, která v roce 2012 rozhodla, že se hodí do koše rozpracovaný návrh územního plánu a začne se úplně znova. Bylo to spojené se slibem, že všechno bude hotovo do dokonce roku 2015. TOP 09 je zodpovědná za to, že celá věc byla svěřená panu Kouckému. Nyní neseme následky těchto rozhodnutí. Jejich výzvu tedy beru spíše jako pokus odvést pozornost od zodpovědnosti, kterou na tom mají.

Vaši oponenti ale tvrdí, že právě odvolání šéfa IPRu a následná situace nahrávají korupčnímu prostředí a chaosu.

To je zcela vyloučené. Naopak jsme v květnu zařídili zveřejnění rozpracovaného návrhu. Každý si může zkontrolovat, co se v něm od té doby změnilo a proč. Vylučuji, že by si tam developeři nebo kdokoli jiný něco potají zapracovával. Územní plán má sílu moderovat veřejný a soukromý zájem a má řešit konflikty v území. Malá míra regulace, kterou územní plán pana Kouckého má, tyto konflikty neřeší. Naopak je přiživuje tím, že říká, že se to vyřeší později v neveřejném stavebním řízení.

Co se s IPRem bude dít v nejbližší době?

V médiích se objevily zprávy, že jsme tuto instituci rozprášili. Fakticky ale výpověď dostali jen dva lidé. A to pan ředitel Hlaváček a pan architekt Koucký. Všichni ostatní jsou na IPRu vítáni a nikdo jejich odchod nepožadoval. To, že se třináct členů tohoto týmu patrně ze solidarity rozhodlo podat výpověď, mě netěší, ale vycházím z toho, že dospělí lidé od rozdělané práce neutíkají. Očekávám tedy, že tým před svým odchodem na konci listopadu odevzdá verzi plánu, kterou za sebe bude považovat za hotovou. Pracují na tom tři roky a měli mít plán dávno hotový. Čas, který máme do konce roku, využijeme k tomu, abychom tým na IPRu doplnili a práce nebyly zastaveny. Platí, že dosud vykonanou práci nezahodíme, ale navážeme na ni. Otevřené výběrové řízení na ředitele bude vyhlášená do konce října.

Nejdříve měl být Metropolitní plán hotový v roce 2015, pak v roce 2020, nyní se mluví o roce 2022. Je to poslední posunutí termínu?

Nechci říkat žádný rok, protože to závisí na tom, v jakém stavu plán na konci listopadu dostaneme a jaké stanovisko zaujme státní dohled. Důležité je, že rok 2020 nestíháme a budeme muset požádat Poslaneckou sněmovnu o prodloužení termínu.

Obhájíte Metropolitní plán před ministerstvem pro místní rozvoj?

Zpracovatel dlouho předkládal Praze legislativní zmetek. Dodnes nevíme, jestli je plán legislativně v pořádku. Jediný, kdo to může zodpovědně říci je pořizovatel respektive ministerstvo pro místní rozvoj. Od nich máme naposledy zprávu z června, kdy bylo řečeno, že materiál je nezpůsobilý k projednávání. IPR ho několikrát opravoval, věřím, že se to nakonec podařilo.