Stávající Institut plánování a rozvoje nestihne dodělat návrh Metropolitního plánu Prahy

náměstkyně pražské primátorky Petra Kolínská (SZ/Trojkoalice)

náměstkyně pražské primátorky Petra Kolínská (SZ/Trojkoalice) Zdroj: E15 Anna Vacková

Citlivá místa územního plánu hlavního města Prahy
Petr Haváček končí ve funkci ředitele IPR.
Praha Troja
Praha (ilustrační foto)
Kongresové centrum Praha
9
Fotogalerie

Přípravě Metropolitního plánu Prahy hrozí další skluz. O prodloužení platnosti toho stávajícího bude muset rozhodnout Poslanecká sněmovna. 

Již tak dost napjatá atmosféra kolem Institutu a plánování hlavního města Prahy ještě více houstne. Náměstkyně primátorky Petra Kolínská (SZ/Trojkoalice) požaduje, aby dosavadní tým vedený odvolaným ředitelem IPRu Petrem Hlaváčkem do konce listopadu odevzdal hotový návrh Metropolitního územního plánu. Nově vymezí, co a kde se v metropoli bude moci stavět. Právě na konci listopadu má na protest proti odvolání svého šéfa odejít třináct z patnácti členů institutu.

„Není za žádných okolností možné dokončit návrh Metropolitního plánu do konce listopadu. Tento požadavek jednoznačně ukazuje naprosté nepochopení současné situace a neznalost celé problematiky,“ řekl E15.cz architekt Roman Koucký, který plán připravoval.

Právě Kouckého osoba se stala středobodem sváru mezi IPRem a vedením magistrátu. Kolínská mu vytýkala zpoždění přípravy Metropolitního plánu i jeho obsah. Například nedostatečnou ochranu občanské vybavenosti před developery. Když Petr Hlaváček odmítl Kouckého odvolat, odvolala minulý týden rada magistrátu jednomyslně jeho.

„Podal jsem výpověď na protest proti odvolání Petra Hlaváčka, a protože jednostranné politické zasahování do zpracování návrhu Metropolitního plánu překročilo veškeré únosné meze,“ vysvětluje Koucký.

Kolínská zůstává nekompromisní. „To jen potvrzuje, že výměna vedoucího týmu byla potřeba. Termín odevzdání se několikrát posouval. Pracují na tom tři roky a měli mít plán dávno hotový,“ reagovala na to, že pravděpodobně ani na konci listopadu hotový návrh strategicky důležitého dokumentu neuvidí. IPR v květnu zveřejnil jen rozpracovanou verzi.

Krnáčová versus Šlechtová

Pokud vedení magistrátu za měsíc hotový návrh Metropolitního plánu nedostane, zmatky kolem přípravy dokumentu, který pro svůj další rozvoj potřebuje celé hlavní město, se jen prohloubí. Mimo jiné se tím může prodloužit skluz jeho přípravy. Původní termín byl rok 2015. Pak se mluvilo o roku 2020, nyní nejoptimističtější varianta počítá s rokem 2022. Magistrát bude muset o prodloužení platnosti stávajícího plánu znovu požádat Sněmovnu.  

Soulad plánu s legislativou navíc ještě bude posuzovat ministerstvo pro místní rozvoj. Vztahy mezi ministryní Karlou Šlechtovou a primátorkou Adrianou Krnáčovou přitom paradoxně navzdory spřízněnosti přes stranu ANO nejsou nejlepší. Ministerstvo v nedávné době Praze zatápělo kvůli Pražským stavebním předpisům.

Rozhovor s náměstkyní primátorky Petrou Kolínskou čtěte ve čtvrtečním vydání deníku E15 a na E15.cz