Muskova kosmická mise zažehla akcie vesmírného byznysu

Elon Musk - podnikatel, vynálezce, inženýr a filantrop

Elon Musk - podnikatel, vynálezce, inženýr a filantrop Zdroj: Reuters

Elon Musk - podnikatel, vynálezce, inženýr a filantrop
posádku Crew dragon tvoří astronauti NASA Robert Behnken a Douglas Hurley
Raketa Falcon 9 s lodí Crew Dragon by ve středu ve 22.33 středoevropského času měla vynést na Mezinárodní vesmírnou stanici dva astronauty NASA.
posádku Crew dragon tvoří astronauti NASA Robert Behnken a Douglas Hurley
Start americké lodi Crew Dragon.
8
Fotogalerie

Přípravy na let vesmírné lodi Crew Dragon s lidskou posádkou režírované vizionářem Elonem Muskem vzbudily mezi burziány v minulých týdnech vlnu zájmu o akcie kosmického byznysu. A úspěšný start amerických kosmonautů ji jen umocnil. Hodnota cenných papírů firem významně navázaných na vesmírné projekty vylétla na burze jen od poloviny května až o desítky procent. Rostla tak násobně rychleji než zbytek trhu. 

„Přetahovaná o vesmír firmám dodávajícím technologie pro obdobné typy projektů nahrává,“ říká exbankéř a investor Radovan Vávra. Zatímco zámořský trh od poloviny května z pohledu indexu S&P 500 posílil zhruba o šest procent, akcie veřejně obchodovaného fondu ETF Procure Space sázejícího na firmy z branže přidaly přes osmnáct procent. S třinácti procenty bodovaly například akcie výrobce raketových motorů Aerojet Rocketdyne a dokonce o polovinu dražší jsou po uplynulých dvou týdnech akcie firmy Maxar, která má dodat některé z komponent pro vesmírnou stanici na Měsíci. 

„Úspěch mise je pozitivní pro projekty typu Virgin Galactic,“ říká analytik J&T Banky Milan Vaníček. Hovoří o firmě australského miliardáře Richarda Bransona, které se pár dnů před startem Muskovy rakety Falcon 9 a lodi Crew Dragon obdobný start nevydařil. Firemní akcie však následkem toho díky vstřícné náladě trhu prakticky neoslabily, stále jsou takřka o deset procent výše než v polovině května. 

„Potrvá ovšem velmi dlouho, než se vesmírný byznys stane natolik lukrativním, aby umožnil firmám generovat zisky,“ upozorňuje analytik společnosti Cyrrus Tomáš Pfeiler. Akcie firem zaměřených na vesmírný byznys byly přitom před vypuknutím koronavirové pandemie na historickém vrcholu. Od konce února do konce března však trh šance kosmického byznysu z pohledu akcií fondu Procure Space zrevidoval. Cenné papíry ztratily zhruba polovinu své hodnoty. 

Branži nahrává fakt, že s významnými kosmickými projekty, a to primárně z řad zámožných vizionářů, se roztrhl pytel. Kromě Muska a Bransona hodlá posílat turisty do kosmu i další miliardář, zakladatel Amazonu Jeff Bezos se svým projektem Blue Origin.