Zrušení festivalu je mrzuté. Někteří ale přijedou i tak, potřebují se potkat s byznys partnery, říká šéf Puppu

Grandhotel Pupp

Grandhotel Pupp Zdroj: Grandhotel Pupp

ředitel Grandhotelu Pupp Jindřich Krausz
Grandhotel Pupp
Grandhotel Pupp
4
Fotogalerie

Pětihvězdičkový Grandhotel Pupp hostil během Mezinárodního filmového festivalu v Karlových Varech (KVIFF) řadu hvězd. Loni například americkou herečku Julianne Mooreovou, dříve Johna Malkoviche či René Zellwegerovou. Letos ale zůstane prázdný. „Podíl festivalu na ročních tržbách je jen v jednotkách procent. Hlavním přínosem je především popularizace hotelu,“ říká Jindřich Krausz, ředitel hotelu, který patří do skupiny Unicapital miliardáře Pavla Hubáčka.

Jak se v hospodaření hotelu Pupp projevuje každoročně konání filmového festivalu proti běžnému provozu?

Co se týče ubytování, obsazenost hotelu každoročně klesá s blížícím se datem začátku festivalu a také náběhová křivka obsazenosti po festivalu stoupá pomalu několik dní. Všichni festivaloví hosté totiž přijíždí v den začátku festivalu a hotel opouští hned po jeho ukončení. V průměrné měsíční obsazenosti bychom tak za normálních okolností dokázali výpadek v ubytování pokrýt. 

Na hospodaření by se projevily především doprovodné akce, které v průběhu filmového festivalu pro festivalové partnery připravujeme. Nicméně už nyní pracujeme na sezonní nabídce nejrůznějších aktivit pro hosty, kteří se do Puppu v létě chystají. 

Co naopak bude znamenat to, že byl festival pro letošní rok oficiálně zrušen, respektive o rok posunut? O kolik peněz přijdete?

Podíl festivalu na ročních tržbách je jen v jednotkách procent. Hlavním přínosem Karlovarského filmového festivalu je především popularizace hotelu. Zrušení festivalu je samozřejmě mrzuté, ale bereme to jako příležitost odprezentovat hotel a celou řadu jeho aktivit dalším hostům. Již teď máme zájemce o pobyt na první červencový týden. 

Řada lidí totiž bere filmový festival jako příležitost k tomu se setkat se svými přáteli a obchodními partnery. I když se festival nekoná, počítali s tím, že tento týden stráví v Karlových Varech, a tak přijedou stejně. 

Místo filmů jim můžeme nabídnout speciální golfové balíčky, půjčovnu elektrokol, sluneční terasu na střeše spa, kde můžou v soukromí relaxovat. V létě pak připravujeme například kino v Grandhotelu Pupp, kde budeme promítat dvakrát týdně filmy jak hostům hotelu, tak místním lidem. 

Jak dlouho dopředu míváte za normálních okolností na dobu konání festivalu hotel obsazen?

Festival má každoročně rezervovaný celý Grandhotel Pupp pro své hosty a partnery, proto si u nás pobyt v průběhu festivalu nelze zakoupit.

Kdo byli vaši hosté v minulých ročnících KVIFF?  

V Puppu bydlí tradičně největší hvězdy filmového festivalu. Kromě našich stálých hostů, jakými jsou Jiří Bartoška, Marek Eben, Jiřina Bohdalová, Miroslav Donutil, loni na festival přijela americká herečka Julianne Mooreová nebo Patricia Clarcsonová. V minulých ročnících jsme přivítali Johna Malkoviche, René Zellwegerovou, Morgana Freemana, Dannyho DeVita a mnoho dalších.

Když odhlédneme od festivalu, jak se obecně vašeho byznysu dotkla koronavirová krize?

Dopadla na nás samozřejmě stejně jako na ostatní hotely. Jsme v kategorii velkých hotelů, takže máme celou řadu zahraničních klientů, kteří tvoří zhruba tři čtvrtiny hostů a doufáme, že se k nám budou moci brzy vrátit. Jsem ale rád, že za dobu, co jsem v Puppu se nám daří posilovat českou klientelu.

Po dobu zavření hotelu jsme ale nezaháleli a tuto dobu jsme využili k rekonstrukci. Hosté se po otevření můžou těšit na novou wi-fi a televizní systém, kde si mohou pouštět všechny své oblíbené streamovací služby bezdrátově. Nejviditelnější na celé rekonstrukci jsou nové vchody, recepce a změna dispozic spodních pater hotelu. Vracíme se do původní podoby Grandhotelu Pupp z období počátků První republiky. 

Museli jste propouštět?

Propouštění se nám bohužel nevyhnulo. Museli jsme zkonsolidovat naše služby a v návaznosti na krizi jsme byli nuceni zredukovat počet zaměstnanců. Jakmile se opatření rozvolní a poptávka po službách hotelů poroste, jsme domluvení, že budeme naše bývalé kolegy opět oslovovat ke spolupráci.

Zvažovali jste, anebo už realizovali žádosti o státní pomoc z některých programů?

Ano, čerpali jsme program Antivirus a byli bychom rádi, aby tento program alespoň v menší míře procentuálních dotací pokračoval i po znovuotevření hotelu, minimálně do otevření hranic. 

Kdy si myslíte, že budete moct začít znovu fungovat v běžném provozu?

To záleží především na otevření hranic, my jsme na běžný provoz připraveni. Velmi doufám, že ho obnovíme brzy.