Zemanova slova o zavření hranic znervózňují naše obchodní partnery v cizině, varuje Fryc

Ondřej Fryc

Ondřej Fryc Zdroj: Michal Tomeš

Mirek Topolánek na konferenci Premium E15
Vladimír Schmalz
3
Fotogalerie

Prezident Miloš Zeman by podle svého vyjádření na Frekvenci 1 nechal hranice České republiky rok zavřené. Lidé by si prý aspoň užili krásy zdejší krajiny. Jeho výrok ale sklidil řadu ostrých reakcí a někteří češí podnikatelé už kvůli Zemanovým slovům vnímají nervozitu ze strany svých zahraničních obchodních partnerů.

Podle zakladatele Mall.cz a šéfa investiční společnosti Reflex Capital Ondřeje Fryce hrozí, že lidé se budou bát s Českem dělat byznys.

Fryc to uvedl na svém twitterovém účtu s tím, že Zemanova slova už zaregistroval podnikatelův švýcarský obchodní partner, podle kterého by dlouhodobější zavření hranic představovalo z ekonomického hlediska dramatický krok.

Na mikroblogovací platformě se směrem k Zemanovým slovům vyjádřil například také investor a někdejší šéf akvizic skupiny ČEZ Vladimír Schmalz. „Znovu se tady zavřít nenecháme,“ připojil Schmalz ke kriticky laděnému otevřenému dopisu, který prezidentovi adresuje šéfredaktor časopisu Forbes Petr Šimůnek.

Ještě mnohem ostřejší slova volil expremiér a v současnosti manažer EPH Mirek Topolánek. „Nikdy jsi nebyl demokrat, jsi jen ubožák,“ vzkázal s vulgárním dodatkem Zemanovi na svém profilu Topolánek.

Prezident se v neděli na Frekvenci 1 nechal slyšet, že by hranice měly být uzavřeny rok, nikoliv dva roky. „A to proto, aby výjezd nevyvolal vlnu epidemie, což se může stát zejména, když vyjíždíte do zemí, kde ta epidemie ještě neskončila," řekl Zeman.

Lidem doporučil vychutnat krásy české krajiny. Sám plánuje léto trávit znovu na Vysočině. Prezident přitom současně prohlásil, že se letos chystá na cestu do Moskvy na odložené oslavy výročí konce druhé světové války. "Já jsem přijal pozvání pana prezidenta Putina a předpokládám, že tato slavnost se místo 9. května uskuteční v září. Dává to i logiku, protože v září skončila druhá světová válka, 9. května skončila pouze válka v Evropě," prohlásil Zeman.