Jak proměnit krizi v úspěch, šance první: Green Deal žije a urychlí přechod na zelenou

green deal, ilustrace, Magazín Příležitosti

green deal, ilustrace, Magazín Příležitosti Zdroj: Tereza Kovandová

Válka na Ukrajině vyvolala na mezinárodních trzích mnoho nejistoty zejména v oblasti energetiky. Důvodem je dlouholetá závislost řady evropských zemí včetně Česka na dodávkách ropy a zemního plynu z Ruské federace. Současná krize však může být podle expertů zároveň jedinečnou šancí, jak se zbavit ruských fosilních paliv rychleji a přejít na obnovitelné zdroje energie.

Česko obdrží v následujících letech z fondů Evropské unie bezprecedentní objem financí na klimatická opatření. Tyto prostředky budou odpovídat 450 až 800 miliardám korun a zamíří do mnoha oblastí, od alternativních zdrojů energie a komunitní energetiky přes zlepšování energetické účinnosti až po udržitelné zemědělství.

„Válka na Ukrajině je urgentní a doufejme spíše krátkodobý problém. Při hledání cest pro transformaci se sice dlouho počítalo se zemním plynem jako s přechodovým palivem, ale vždy bylo jasné, že nakonec bude potřeba nahradit všechna fosilní paliva,“ vysvětluje konzultant a zakladatel projektu Fakta o klimatu Ondráš Přibyla. „Ukrajinský konflikt do toho vnáší snahu Evropské unie vyvázat se co nejrychleji ze závislosti na plynu, kterou Rusko používá jako ekonomickou zbraň. To nepůjde za rok, ale v dlouhodobé perspektivě to odklon od fosilních paliv významně urychlí,“ myslí si Přibyla.

Green deal pro Evropu. Co to je a jak má pomoci od zhoršování životního prostředí?

Video placeholde
• Videohub

„V současné krizi vidím příležitost. Přechod k čistým zdrojům už není jen otázkou ochrany klimatu, ale i mezinárodní bezpečnosti,“ přidává se šéfka švédského výrobce elektromobilů Einride Pia Berglundová.

S tím, že ruská agrese na Ukrajině a její důsledky jsou spíše důvodem urychlit naplňování cílů Evropské unie v oblasti klimatu, a nikoli celý proces zastavit, souhlasí i současná ministryně životního prostředí Anna Hubáčková (KDU-ČSL). „Green Deal zůstává živý, určitě v něm pokračujeme,“ prohlásila ministryně na nedávné senátní konferenci k výsledkům loňského klimatického summitu OSN v Glasgow.

Tento článek je součástí balíčku PREMIUM.

Odemkněte si exkluzivní obsah a videa!