Apple se potýká s rostoucí nedůvěrou Wall Street

iPhone

iPhone Zdroj: Reuters

Apple Pay v praxi
Apple Pay v praxi
Apple Pay v praxi
Apple má záložní plán při eskalaci obchodní války s Čínou. iPhony by montoval v Indii.
Mac Pro
7
Fotogalerie

Wall Street už dlouho nebyla tak pesimistická, pokud jde o akcie Applu. Přibývá analytických společností, které investorům doporučují se podílů v technologickém gigantu zbavit, informuje agentura Bloomberg. A jak napověděl průběh pondělního obchodování, trh se těmito radami řídí.

Řady pesimistů, mezi něž patří například banka HSBC, rozšířili analytici z investiční společnosti Rosenblatt Securites, kteří se rozhodli zhoršit rating akcií Applu. Aktuálně jde o pátý negativní výhled z celkem 57 ratingů sledovaných agenturou Bloomberg.

Ačkoliv je tento postoj výrazně menšinový, Bloomberg zároveň dodává, že od roku 1997 nebyl počet negativních prognóz směrem k výrobci iPhonů vyšší. V průběhu pondělního obchodování odepisovaly akcie Applu přes dvě procenta.

Pesimistický postoj zastává i část akademiků. Ekonom Čang Ťün z šanghajské Fudanské univerzity očekává, že Apple budou v nadcházejích šesti až dvanácti měsících čekat značné těžkosti.

Příčinou je údajně zejména americko-čínská obchodní válka a závislost americké firmy na úspěchu svého hlavního produktu: iPhonu. Ten se loni podílel na více než šedesáti procentech tržeb Applu s tím, že zhruba pětinu z celkové sumy vygenerovala Čína. Ta je zároveň klíčovým uzlem výroby těchto chytrých telefonů.

Minulý týden však banka Citi uvedla, že prodeje produktů s nakousnutým jablkem mohou v Číně klesnout na polovinu.

Bez ohledu na popsanou skutečnost ale přesto velká část analytiků zůstává optimisty, připomíná Bloomberg. 23 firem z agenturou sledovaných 57 doporučuje cenné papíry Applu přikupovat.

Odborníci, kteří radí opak, však mohou kromě obchodní válkou argumentovat také personální situací v americké korporaci. Tu letos opustí Jony Ive, designér jejích ikonických přístrojů iPhone, iMac a iPad.

Ive zastává funkci šéfa designérského oddělení a pracoval pro Apple téměř tři desetiletí. Podle prohlášení firmy odchází, protože se rozhodl založit vlastní designérskou společnost. Ive dříve úzce spolupracoval s bývalým šéfem Applu Stevem Jobsem.