Přesunout produkci z Číny se už snaží prakticky všichni technologičtí obři

HP

HP Zdroj: profimedia.cz

Jak uspět v digitální době? Nový magazín E15
Xbox One X
Xbox One X
Xbox One X
Tim Cook během nedávné vývojářské konference Applu
8
Fotogalerie

Dell, HP, Microsoft, Amazon, Sony, Nintendo a Google. To je podle zdrojů agentury Nikkei aktuální výčet firem, které podobně jako Apple hledají způsob, jak přesunout z Číny podstatnou část svých výrobních kapacit. Příčinou je nejistota v souvislosti s americko-čínskou obchodní válkou.

Společnosti HP a Dell, které představují jedničku a trojku na trhu výrobců osobních počítačů, plánují přestěhovat z Číny až třetinu z objemu výroby svých notebooků, informuje Nikkei.

Ve svém úsilí ale zdaleka nejsou osamoceny. Podobně prý smýšlí i ostatní výrobci spotřební elektroniky, ať už jde o další výrobce počítačů jako Lenovo či Acer, případně Amazon se svými chytrými reproduktory. Jednotlivé společnosti se nechtěly k informacím Nikkei vyjádřit, stejně tak v tuto chvíli není jasné, kam by svou výrobu přesměrovaly.

Korporace však tyto úvahy vedou navzdory aktuálnímu příměří v obchodní válce. Podle zdrojů Nikkei je situace nadále příliš nejistá, firmy navíc motivují hledat alternativy k výrobě v Číně i tamní rostoucí náklady na produkci.

Pokud by společnosti své záměry uskutečnily, opatření by nejspíš částečně negativně dopadla i na samotné Spojené státy, jak upozorňuje analytik z Tchajwanského institutu pro ekonomický výzkum Darson Chiu. „Výrobky by tam mohly zdražit. Hůře by ale dopadla Čína, která se musí připravit na další zpomalování hospodářství,“ dodává Chiu.

Digitalizace mění mnohá odvětví. Jak uspět v době akcelerujícího technologického pokroku? Čtěte magazín E15 Premium, objednávejte zde >>>

Video placeholde
Jak uspět v digitální době? Nový magazín E15 • E15