Airbnb je levnou alternativou ke klasickému hotelu. Města už ale požadují regulaci

airbnb

airbnb Zdroj: Profimedia

logo Airbnb
2
Fotogalerie

Kdo pravidelně cestuje, zcela jistě už narazil na služby Airbnb. Online platforma, která funguje na principu krátkodobých pronájmů, získává své uživatele nejen díky nízké ceně, ale také díky své jednoduchosti. Zájemce si po svém přihlášení do aplikace během pár kliknutí vybere místo a čas pobytu a také specifikaci ubytování. Konkrétního hostitele pak může prozkoumat i díky hodnocení hostů. Pakliže má zájemce vybráno, může kontaktovat majitele, který mu předá klíče. Služba ale zároveň snižuje nabídku dlouhodobých pronájmů, což v mnoha městech zvyšuje napětí na nájemním trhu.

Jednoduchá platforma původem ze San Franciska s sebou nese i negativa. Kromě toho, že její uživatelé jsou kvůli nižší regulaci mnohem méně chráněni, Airbnb také ovlivňuje jak realitní trh, tak hotelový byznys.

Airbnb potřebuje regulaci, míní jeho kritici

Kritici online platformy upozorňují, že Airbnb využívá značná část hostitelů čistě jako investici do krátkodobého pronajímání. Z trhu kvůli tomu prý mizí nájemní byty, které dříve využívali původní rezidenti. Typickým příkladem je podle odborníků centrum Prahy.

Řada měst už kvůli zmíněným dopadům začala Airbnb regulovat, část se na to chystá a Berlín tuto službu dokonce nakrátko zcela zakázal. V Praze probíhají vleklá jednání magistrátu s firmou, jak regulaci ubytování přes Airbnb nastavit. Řada politiků například volá po tom, aby investoři mohli krátkodobé pronájmy nabízet jen určitý počet dní v roce.

Booking.cz a TripAdvisor jsou další alternativou

Další alternativní platformou ke krátkodobému pobytu je například Booking.com. Celkem tato společnost působí v téměř 230 zemích a nabízí přes 29 milionů ubytovacích jednotek - kromě standardních hotelových pokojů právě i byty určené turistům. V tuzemsku je na této stránce aktuálně k dispozici téměř 15 tisíc lokací. Platforma je dostupná ve 43 jazycích včetně češtiny.

Na podobném principu funguje i TripAdvisor, který může sloužit zároveň i jako cestovní průvodce. Jedná se o komunitní web, kde cestovatelé hodnotí a doporučují ubytovací zařízení, restaurace, nebo například turistické atrakce. TripAdvisor zároveň slouží k porovnání nabídky platforem, jež nabízí ubytování jako například zmíněný Booking.com. Celkem TripAdvisor navštíví měsíčně 490 milionů cestovatelů, uvádí platforma na svých webových stránkách. Služba je dostupná ve 28 jazycích, včetně češtiny. 

Nový magazín E15 Premium „Jak vydělat na pronájmu“ objednávejte zde >>>

Video placeholde
Jak vydělat na pronájmu. Nový magazín E15 Premium • E15