Američtí boháči podvádějí. Před berňákem utají pětinu příjmů, ukazuje studie

Americký daňový úřad IRS nezvládá odhadovat sofistikované způsoby ukrývání příjmů.

Americký daňový úřad IRS nezvládá odhadovat sofistikované způsoby ukrývání příjmů. Zdroj: wikimedia.org

Zjištění americké centrální banky Fed: Hodnota majetku procenta nejbohatších Američanů v roce 2020 stoupla o čtyři biliony dolarů, což představuje třetinu růstu hodnoty majetku všech občanů USA.
Kongres diskutuje o návrhu na zvýšení rozpočtu IRS na přijetí specializovaných auditorů a pořízení technologií, které by pomohly odhalovat daňové úniky.
3
Fotogalerie

Horní procento nejbohatších Američanů nepřizná daňovému úřadu IRS více než dvacet procent příjmů. Ukázala to studie výzkumné organizace NBER. Nové vyčíslení výrazně překonává dřívější odhady.

IRS nezvládá odhadovat sofistikované způsoby ukrývání příjmů, tvrdí autoři studie. Úřadům se podle ní daří prostřednictvím náhodných prověrek zjišťovat jen některé daňové úniky. A pokud by ministerstvo financí dokázalo vybrat daně z veškerých zatajených příjmů procenta nejbohatších občanů země, státní rozpočet by to obohatilo o 175 miliard dolarů ročně. „Zdůrazňujeme, že náš odhad je pravděpodobně konzervativní,“ dodávají autoři.

Studii vypracovali dva výzkumníci IRS spolu s profesory z London School of Economics, Univerzity Carnegie Mellon a Kalifornské univerzity v Berkeley. Docházejí k závěru, že IRS by měl využít další nástroje, jako jsou specializované audity nebo podpora whistleblowerů, aby dokázal snaze nejbohatších Američanů o skrývání majetku čelit účinněji.

Podle agentury Bloomberg může studie podpořit IRS v jeho snaze o zvýšení rozpočtu a zisk nových pravomocí. V posledních letech přitom agentura trpěla nedostatkem financí a musela i propouštět. „Od roku 2010 jsme přišli o patnáct tisíc daňových kontrolorů,“ řekl během nedávného slyšení ve Sněmovně reprezentantů šéf IRS Chuck Rettig, s tím, že odešla řada zkušených odborníků, kteří teď úřadu chybí.

Kongres diskutuje o návrhu na zvýšení rozpočtu IRS na přijetí specializovaných auditorů a pořízení nových technologií, které by pomohly daňové úniky odhalovat. IRS by také měl získat pravomoc shromažďovat více dat o daňových poplatnících včetně údajů od bank a dalších finančních institucí.

Hodnota majetku procenta nejbohatších Američanů v roce 2020 stoupla o čtyři biliony dolarů, což představuje třetinu růstu hodnoty majetku všech občanů Spojených států, vyplývá z čerstvých dat centrální banky Fed.