Jmění amerických miliardářů se za pandemie zvýšilo o deset procent

Jeff Bezos

Jeff Bezos Zdroj: Foto Reuters, Profimedia.cz

Elon Musk
Eric Yuan
3
Fotogalerie

Jmění amerických miliardářů se během koronavirové krize rozrostlo o téměř deset procent. Vyplývá to ze zprávy společnosti Institute for Policy Studies, na který upozornila agentura Reuters. Za pět týdnů, tedy od začátku krize, kterou vyvolala pandemie způsobená koronavirem, přitom přišlo v USA o práci už více než 26 milionů lidí.

Třebaže hospodářství obecně kvůli dopadům pandemie čelí recesi, některé společnosti ze stavu věcí těží. V době karanténních opatření řada lidí pracuje z domova a s kolegy komunikuje prostřednictvím videokonferencí. Razantní vzestup díky tomu zaznamenala americká firma Zoom Video Communications. Zakladatel internetového prodejce Amazon Jeff Bezoz zase těží ze vzrůstu nákupů na internetu.

Od začátku letošního roku do 10. dubna se zvýšil i majetek zakladatele automobilky Tesla Elona Muska, který ve firmě drží podíl 18,5 procenta. V případě investování do Tesly, jejíž akcie od počátku roku stouply o 73 procent, se obchodníci neohlíželi na krátkodobé dopady pandemie.

Ve sledovaném období se majetek 34 nejbohatších amerických miliardářů rozrostl o desítky milionů dolarů, uvádí zpráva think-tanku IPS.

Osmi z nich, včetně Bezose, Muska a zakladatele Zoomu Erica Yuana, se čisté jmění zvýšilo o miliardu dolarů.