Aktivistický miliardář Icahn nejspíš předá agendu synovi

Carl Icahn

Carl Icahn Zdroj: profimedia

Carl Icahn
Apple Store v New Yorku
Apple
Gail a Carl Icahnovi
5
Fotogalerie

Holding Icahn Enterprises čekají změny. Jeho zakladatel Carl Icahn se chystá odevzdat část manažerských povinností svému synovi Brettovi, informuje CNBC.

Třiaosmdesátiletý Carl Icahn, jehož jmění podle CNBC dosahuje 17,5 miliardy dolarů, se prý do důchodu nechystá, přesto oznámil jméno svého možného nástupce v čele firmy. „Hlavním kandidátem je můj syn. Neplánuji se vzdát klíčových rozhodnutí. Stále firmu vedu, Brett by však získal část pravomocí,“ upřesnil známý aktivistický investor Icahn.

Čtyřicetiletý Brett Icahn se plánuje k firmě připojit během následujících několika měsíců. Povede její nový menší investiční fond. Více než rok ladili otec se synem podrobnosti dohody, která nakonec získala podobu devadesátistránkové smlouvy. Brettovi například ukládá povinnost vložit do každé investice Icahn Enterprises určité procento vlastních prostředků. Icahn mladší současně zvažuje nákup akcií Icahn Enterprises v hodnotě 25 milionů dolarů.

Jeho investiční strategie by se mohla od té otcovy lišit. „Vůbec si nemyslím, že se musíte chovat jako aktivistický investor, abyste dosáhli dobrého poměru výnosu a rizika,“ uvedl Brett Icahn.

Do firmy se vrací po tříleté přestávce, v minulosti už dlouhá léta po boku svého otce působil v roli analytika. Firmu například pomohl nasměrovat k výnosné investici do podílů společnosti Apple, ačkoliv pro Icahna staršího nebyla zprvu příliš zajímavá.

Zaujal vás článek a chcete celý časopis na toto téma? Kupte si ho v naší online trafice iKiosek.cz! Dnes objednáte a zítra máte ve schránce. Doprava je zdarma.