Volný pád akcií řecké sázkovky působí Komárkovi velké ztráty

Karel Komárek

Karel Komárek Zdroj: KKCG

Sázková společnost OPAP nyní počítá ztráty příjmů kvůli boji s koronavirem.
2
Fotogalerie

Akcie řecké sázkové kanceláře OPAP zažívají kvůli koronavirové pandemii prudký pád. Spolu s ním klesá i hodnota podílu Sazka Group miliardáře Karla Komárka v řecké společnosti. Od začátku roku se snížila přibližně o 15,6 miliardy korun.

V závěru minulého roku nabízela Sazka Group za jednu akcii řecké sázkové kanceláře OPAP zbývajícím akcionářům 9,12 eura. Kvůli koronavirové pandemii se však akcie řecké sázkovky propadly na zhruba 7,3 eura. Jen na vykoupeném balíku akcií (23,3 milionu) tak nyní Komárek prodělává okolo 1,1 miliardy korun. Celkem Sazka drží přes 40 procent akcií OPAP.

Sazka přesto investice nelituje. „Navýšení podílu v OPAP v loňském roce a zajištění jeho financování na globálním dluhopisovém trhu považujeme za úspěšné,“ uvádí mluvčí Sazka Group Radek Němeček s tím, že investici do největší řecké sázkové firmy „považujeme pro skupinu za velmi důležitou“.

Řecká burza byla zasažena bojem proti koronaviru velice výrazně. Od začátku roku ztrácí okolo 32 procent, přičemž například evropské akcie podle panevropského indexu Stoxx Europe 600 přišly o pětinu hodnoty.

Opatření proti šíření koronaviru budou mít na OPAP i nadále výrazný dopad. Firma očekává, že každý měsíc trvání současné situace sníží ukazatel zisku EBITDA o padesát až třiapadesát milionů eur. „Je to znát na retailové síti,“ dodává Němeček.

V minulém roce se OPAP dařilo, když příjmy se meziročně zvýšily o téměř pět procent na 1,62 miliardy eur. Čistý zisk firmy se pak zvýšil ze 143,4 milionu eur v roce 2018 na loňských 202,4 milionu eur, což představuje nárůst o více než čtyřicet procent.