Nezaměstnanost ve Spojených státech šplhá nad dvacet procent, akcie Amazonu jsou ale na rekordu

Ranní přehled podle Bloombergu

Ranní přehled podle Bloombergu Zdroj: E15.cz

Web E15 přináší přehled důležitých témat, která by vám dnes neměla uniknout.

Ve Spojených státech prudce roste nezaměstnanost

Z nejhoršího možného scénáře se stává ten nejpravděpodobnější. Alespoň pokud jde o vývoj nezaměstnanosti v USA. Na tamní úřady práce se minulý týden přihlásilo zhruba 5,5 milionu lidí, celkem už přes 22 milionů za poslední čtyři týdny. Podle části analytiků by se mohla míra nezaměstnanosti v hlavní světové ekonomice dostat přes 20 procent už tento měsíc.

Mírné ztráty na akciových trzích

Futures na americké akcie z indexu S&P 500 signalizují pokles o 0,4 procenta, evropský Euro Stoxx 50 podle stejného ukazatele čeká mírnější pokles. Čínský Shanghai Composite již odepsal desetinu procenta.

Amazon na rekordu

S předchozími zprávami zdánlivě kontrastuje informace, že hodnota společnosti Amazon pokořila svá historická maxima. Jedna akcie stojí téměř 2300 dolarů. Jenže provozovateli největšího internetového obchodu na světě se v době koronakrize daří. Těží ze zvýšené poptávky po nákupech on-line a kvůli tomu musí například najímat desítky tisíc nových pracovníků.

Čína věří blockchainu

Nejlidnatější země světa dál pokračuje se svými plány na využití potenciálu blockchainu, který je technologickým základem fungování kryptoměn. Čínští giganti jako Huawei, Tencent či Baidu zasedli do celostátní komise, jejíž ambicí je vytvořit široce přijímané standardy ve využití decentralizované technologie. Ta v případě virtuálních měn funguje jako vůči padělání mimořádně odolná a zároveň vysoce transparentní účetní kniha.

Jízdní řád uvolnění restrikcí v EU

Společný plán, podle něhož by země Evropské unie mohly postupně uvolňovat restrikce spojené s koronavirem, se dnes chystá představit předsedkyně Evropské komise Ursula von der Leyenová. Komise podle návrhu, o němž zástupci členských zemí diskutovali v úterý, doporučí státům koordinovaný přechod od nouzových stavů k cíleným opatřením. Unijní exekutiva přitom zdůrazňuje, že konec omezení je plně v rukou států a je podmíněn déle trvajícím ústupem nákazy.