Nucený výprodej: Obří kolekce vozů zkrachovalého milionáře jde do aukce

Výběr vozů z Kolekce z Elkhartu, jak sbírka nazvala RM Sotheby's

Výběr vozů z Kolekce z Elkhartu, jak sbírka nazvala RM Sotheby's Zdroj: RM Sotheby's

Nejcennější kus celé kolekce je podle RM Sotheby's tento Fiat 8V Supersonic
Fiat 8V Supersonic: karosárna Ghia vůz jako nový dodala designérovi automobilky General Motors Henrymu S. Lauvemu
Fiat 8V Supersonic: vůz je klasickým příkladem designu z doby, kdy se vozy inspirovaly nastupujícími proudovými letouny
Mercedes-Benz 300SL Gullwing: ceny těchto vozů přesahují milion dolarů
Mercedes-Benz 300SL Gullwing: ikonický automobil se slavnými "racčími křídly"
39
Fotogalerie

Sběratelé automobilů se mohou tento podzim těšit na výprodej obří sbírky, kterou nashromáždil americký podnikatel Najeeb Khan. Muž obviněný z rozsáhlých podvodů vyhlásil osobní bankrot a jeho kolekce o téměř třech stovkách exponátů v hodnotě zhruba 31 milionů dolarů, v přepočtu přes třičtvrtě miliardy korun, míří do aukce. 

Zakladatel a bývalý šéf účetní společnosti Interlogic Outsourcing Najeeb Khan byl loni obviněn z podvodu ve výši přesahující sto milionů dolarů. Mezi hlavní poškozené má patřit místní finanční dům KeyBank, píše regionální deník The South Bend Tribune.

Khanův majetek má podle soudních dokumentů hodnotu 98 milionů dolarů, závazky ale přesahují 126 milionů dolarů. Soud tak nařídil prodej většiny Khanovy sbírky automobilů, motocyklů, přívěsů a jedné lodi.

Celkem 281 kusů techniky má odhadovanou hodnotu 31 milionů dolarů. Aukci plánovanou na říjen organizuje aukční síň RM Sotheby’, většina vozů je nabízena bez vyvolávací ceny.

„Vyhlašovat takto velkou aukci dlouho předem je běžné. Zájemci si mohou investice dobře rozmyslet a také si připravit peníze,“ říká obchodník s historickými vozy a poradce nadnárodní aukční síně Bonhams Jan Zvelebil.

Pravděpodobně nejhodnotnějším nabízeným automobilem je podle RM Sotheby’s raritní Fiat 8V Supersonic z roku 1953. Mezi vysoce ceněné vozy bude patřit i Mercedes-Benz 300 SL Gullwing z roku 1955, který si jako nový zakoupil tehdejší slavný italský automobilový závodník Umberto Maglioli.

Označení Gullwing znamená v překladu „křídla racka" a odkazuje na netypické dveře, které se neotevírají do strany, ale nahoru díky pantům umístěným na střeše. Prodejní ceny těchto vozů běžně přesahují milion dolarů.

Součástí kolekce je i několik závodních vozů americké série NASCAR nebo supersportovní automobil Ford GT, který v minulosti vlastnila kanadská hokejová legenda Wayne Gretzky.

Pandemie koronaviru a nastupující ekonomická krize přitom mohou cenám historických vozů, které donedávna stagnovaly nebo i klesaly, paradoxně pomoci.

„Koronavirová krize trh spíše podpoří. Investice do veteránů může být za současné situace vnímána jako stabilní. Už i v Česku registruji mírně zvýšený zájem,“ míní Zvelebil. „Navíc se na trhu mohou objevovat zajímavé nabídky od sběratelů, jejichž podnikání v jiné oblasti současná krize zasáhla," dodal.

Naopak podle zakladatele fondu Engine Classic Cars Automobile Fund Radka Pokorného dlouhodobý pokles trhu pokračuje. „Opakuje se situace z doby zhruba před třemi lety, kdy kupující čekali, až prodejci sleví, a prodávající odmítali jit s cenami dolů. Všichni zkrátka vyčkávají,“ říká. I on ale registruje zvýšený zájem o historické vozy.

Podle specializované pojišťovny Hagerty, která se zaměřuje na historické vozy, může být dopad současné krize na ceny veteránů jen krátkodobý a vozy v cenové hladině nad 100 tisíc dolarů je pravděpodobně vůbec nezaznamenají. „Z dlouhodobého pohledu ceny pravděpodobně zůstanou stabilní,“ uvádí Hagerty ve své nedávné analýze.