Švýcarská inovativnost a preciznost se doplňují s českou neformálností, říká Eva Byrtus, finanční ředitelka Endress+Hauser

Eva Byrtus, finanční ředitelka společnosti Endress+Hauser Czech.

Eva Byrtus, finanční ředitelka společnosti Endress+Hauser Czech. Zdroj: Denisa Stará

AAA Gold Excellence certifikát od společnosti Dun  Bradstreet pro Endress+Hauser Czech
Eva Byrtus, finanční ředitelka společnosti Endress+Hauser Czech.
Sondy pro měření vodivosti, pH a rozpuštěného kyslíku, polní multiparametrový převodník Liquiline CM44.
Procesní kolorimetrický analyzátor amoniakálního dusíku Liquiline System CA80AM.
Kompaktní analytický panel pro energetický průmysl CDP60
13
Fotogalerie

Švýcarská společnost Endress+Hauser, dodavatel měřicích přístrojů, služeb a řešení pro průmyslovou procesní techniku, slaví 1. února 70 let od svého založení a také 55 let od vstupu na český, tehdy ještě socialistický československý trh. O tom, proč společnost nemá v Česku jedinou půjčku či leasing hovoří v rozhovoru finanční ředitelka Endress+Hauser Czech, Eva Byrtus. Popisuje také, kde všude se vysoce technologická řešení a přístroje užívají.

Společnost Endress+Hauser získala certifikaci AAA GOLD Excellence. V čem je vám prospěšná?

Každé ocenění, které dostaneme, je pro nás důležité a vážíme si ho. Vždy je za ním práce všech našich lidí a jejich vztah se zákazníky. AAA Gold Excellence certifikaci od společnosti Dun & Bradstreet vnímám jako doklad o finanční stabilitě Endress+Hauser. Jedná se o kompletní finanční zhodnocení naší společnosti, které nás řadí do skupiny 0,4 procenta nejlepších firem na českém trhu z pohledu finanční stability a výkonnosti. AAA Gold Excellence certifikát ujišťuje naše obchodní partnery o důvěryhodnosti společnosti, Endress+Hauser. 

Stojí za vaší tuzemskou ekonomickou stabilitou švýcarský majitel nebo vlastní výdělečný byznys model?

Ekonomická stabilita Endress+Hauser Czech s.r.o. je výsledkem několika faktorů. Prvním je velmi pozitivní vnímání značky Endress+Hauser po celém světě. Druhým faktorem je, že naši švýcarští majitelé upřednostňují dlouhodobou spokojenost zákazníků, zaměstnanců a partnerů před krátkodobým ziskem. Zní to jako klišé, ale my jej každodenně reálně žijeme a přirozeně nejsilněji se projevuje v obtížných obdobích. V době pandemie koronaviru se naši zákazníci přesvědčili, že nám mohou plně důvěřovat a že smyslem našich aktivit je, aby byli spokojeni. Dalším faktorem je skutečnost, že jsme finančně velmi zodpovědní, konzervativní, hlídáme pozorně pohledávky a jejich splatnost. Důležitou roli také hraje fakt, že nám rodina majitelů a vrcholový management ve Švýcarsku umožňují činit nezávislá a samostatná komplexní rozhodnutí. Sami si určujeme, se kterými zákazníky budeme jednat, o které projekty se budeme ucházet, a odmítáme ty, které pro nás znamenají určité riziko.

Souhlasí, že Endress+Hauser Czech nemá jedinou půjčku ani leasing? Proč jdete na Česko touto nezvyklou cestou?

My vsázíme na dlouhodobý vztah se zákazníkem a z toho plyne kompletní strategie firmy ve všech oblastech, její kouzlo a úspěchy. Ve firmách, které jsou obchodované na burze, je cílem každého investora zhodnotit svoje akcie. Společnosti pak pro dosažení co nejlepších sledovaných klíčových ukazatelů obvykle hodnotu majetku snižují, tj. majetek užívají, ale nevlastní. To se často děje i za cenu vyšších nákladů. Tímto směrem se naštěstí Endress+Hauser neubírá. V Endress+Hauser je základním pravidlem racionální uvažování a zodpovědnost za své rozhodování na všech úrovních řízení naší společnosti. Díky tomu jsme schopni rychlého rozhodování, dosahování nákladové kázně a rychlé reakce na potřeby zákazníka. Endress+Hauser Czech je dlouhodobě úspěšná. Rok 2022 byl dokonce nejúspěšnějším rokem v historii naší společnosti. Máme dostatek finančních prostředků, každou investici vyhodnocujeme a u nákupu aut nebo jiného majetku nám stále vychází lépe vlastnictví.  

Kdo jsou vaši zákazníci a co všechno pro ně můžete udělat?

Naši zákazníci pocházejí z různých průmyslových oborů včetně chemického, potravinářského, farmaceutického, energetického a zpracovatelského průmyslu. Velký podíl našich zákazníků se také nachází v ropném a plynárenském průmyslu a tradičně i ve vodárenství. V našich obchodních kancelářích, inženýrském a servisním centru a kalibračních laboratořích v Praze, Brně a Opavě jim poskytujeme spolehlivá řešení pro měření průtoku, hladiny, tlaku, teploty, pro analýzu kapalin, spolu se službami a řešeními pro optimalizaci jejich procesů, bezpečnost a efektivitu provozů a minimalizaci dopadů na životní prostředí. Díky spolupráci s námi a díky našim řešením šetří zákazníci čas, zvyšují disponibilnost svých výrobních zařízení a docílí efektivnější i ekologičtější produkce.

Je něco, co od vás v Česku přebírají zahraniční partneři?

Nenazvala bych to slovem „přebírají“, ale určitě bychom mohli ostatní firmy inspirovat tím, že ačkoliv jsme součástí velké skupiny, zodpovídáme lokálně za rozvoj Endress+Hauser Czech s.r.o. sami. Management Endress+Hauser Group akceptuje naše názory, náš pohled na obchodní strategii v Čechách a podporuje nás v budování našich obchodních a inženýrských kompetencí. Je velmi motivující vidět, že jsme majiteli a managementem povzbuzováni k samostatnosti a nezávislosti. To je v současné době a v kulturách mezinárodních firem neobvyklá až unikátní situace. Plně si to uvědomujeme a vážíme si toho.

Jak na sebe „naráží“ tradiční česká improvizace a švýcarská přesnost a disciplinovanost mateřské společnosti?

Spíše bych řekla, že se výborně doplňují. Švýcarská technologická inovativnost, preciznost, spolehlivost a systematický přístup k řešení problémů se skvěle kombinují s naší českou neformální a na efektivitu zaměřenou kulturou. To oceňují nejen naši zaměstnanci, ale také naši čeští zákazníci.

Tým v Česku má 62 zaměstnanců. Jak se vám je v dobách na sebe navazujících krizí covidu a ruské agrese na Ukrajině daří udržet?

Je to díky dvěma aspektům. Prvním je naše silná pozice na trhu vybudovaná dlouholetým partnerstvím se zákazníky, kterým přinášíme přidanou hodnotu v podobě špičkových přístrojů a na míru šitých řešení. Druhým aspektem je naše specifická firemní kultura. Přestože jsme součástí silné mezinárodní skupiny s téměř 16 000 zaměstnanci, jsme zároveň i rodinnou společností. Osobně se známe s kolegy nejen lokálně, ale i globálně. Držíme se tak odkazu svých zakladatelů. Georg H. Endress i Ludwig Hauser si svých zaměstnanců velmi vážili. Spokojenost zaměstnanců stavěli nad krátkodobý zisk společnosti. Bylo tomu tak i během mnoha jiných obtížných období 70leté historie.

Společnost Endress+Hauser slaví prvního února 2023 sedmdesáté výročí založení. Do bývalého socialistického Československa vstoupila před 55 lety. Přijde s něčím převratným?

Každý rok přicházíme s novými technickými řešeními. Přidanou hodnotou pro zákazníky je to, že jim naše technická řešení umožňují zvyšovat kvalitu jejich procesních měření, což následně umožňuje zvýšení kvality jejich výrobních procesů a ve výsledku i vyšší kvalitu jimi vyráběných produktů. Jsme pionýry digitalizace a umožnili jsme zákazníkům i ostatním firmám v oboru procesní automatizace využívat digitální řešení tím, že jsme v roce 2005 přišli na trh s digitálními senzory na bázi technologie Memosens a nastartovali jsme tím revoluci v analýze kapalin. Naše řešení je dnes průmyslovým standardem a využívá jej i většina naší konkurence. Naše Heartbeat technologie umožňuje výrobcům monitorování a řízení „zdravotního“ stavu jejich měřicích přístrojů – diagnostikou, verifikací a monitoringem usnadňuje plánování preventivní údržby a pomáhá jim být efektivnější při plánování, optimalizaci a zlepšování jak údržby, tak výroby. V roce 2021 investoval Endress+Hauser do výzkumu a vývoje 213 milionů eur (v přepočtu zhruba 5,43 miliardy korun), ale o připravovaných technologických novinkách z pochopitelných důvodů předem neinformujeme.

Vlastníte téměř 9 000 patentů a patentových přihlášek. Kolik z nich připadá na společnost Endress+Hauser Czech?

Dosud jsem v našem rozhovoru nezmínila, že v Česku vedle Endress+Hauser Czech, s.r.o. působí i naše sesterská společnost Innovative Sensor Technology, s.r.o. sídlící v Rožnově pod Radhoštěm. Zaměstnává ve výzkumu, vývoji a výrobě 200 lidí a specializuje se především na velkovýrobu teplotních a průtokových senzorů, které se nacházejí především v bílé technice, kuchyňských spotřebičích, klimatizačních jednotkách a procesní automatizaci. Co se týká otázky patentů, já osobně vím o jednom patentu a dvou patentových přihláškách, na kterých naše sesterská společnost participovala. V každém případě je to ale tak, že se nejedná o samostatný patent, ryze vyvinutý v Rožnově, neboť na vývoji vždy spolupracují česká i švýcarská část výzkumné a vývojové organizace a patenty jsou přihlašovány jednotně pod hlavičkou mateřské společnosti.

Je možné si u vás objednat analýzu jakékoliv kapaliny?

Věnujeme se především měření pH, ORP, vodivosti, rozpuštěného kyslíku, zákalu, dezinfektantů, nutrientů, TOC, COD a SAK. Nabízíme i další měření, nicméně je nutné říci, že je analýza kapalin komplexní záležitostí, která zahrnuje veliké množství měřených parametrů. Mezi nejběžnější měření v oblasti analýzy kapalin patří měření pH a elektrické vodivosti. Tato měření lze na základě použitého fyzikálně chemického principu provádět pouze v kapalinách, které obsahují dostatečné množství nosičů elektrického náboje. Tyto limity však nemusí být relevantní pro další měřené parametry, kterými jsou například zákal, rozpuštěný kyslík apod. Endress+Hauser dodává velké množství technologií pro stanovení vybraných charakteristik u jednotlivých druhů kapalin.

Sondy pro měření vodivosti, pH a rozpuštěného kyslíku, polní multiparametrový převodník Liquiline CM44.Sondy pro měření vodivosti, pH a rozpuštěného kyslíku, polní multiparametrový převodník Liquiline CM44. | Endress+Hauser

Eva Byrtus (39)

Finanční ředitelka společnosti Endress+Hauser Czech. Absolvovala Vysokou školu ekonomickou v Praze, po ní působila ve společnostech Siemens a Telefónica O2. Je vdaná a má dvě děti. Mezi koníčky řadí sport všeho druhu a cestování.

Eva Byrtus, finanční ředitelka společnosti Endress+Hauser Czech.Eva Byrtus, finanční ředitelka společnosti Endress+Hauser Czech. | Denisa Stará