Ostrov Sal je skvost Atlantského oceánu na západním pobřeží Afriky

Ostrov Sal

Ostrov Sal Zdroj: Blue Style

Úkaz modré oko
Instruktáž k buggynám
Hotel Riu palace
Cachupa
Kitesurfing, trénink na suchu
8
Fotogalerie

Kapverdský ostrov Sal, to jsou nekonečné pláže s bílým pískem, tyrkysovým mořem a klidnou atmosférou. Nachází se mezi pěti obydlenými ostrovy Kapverdské republiky a nabízí dokonalé prostředí pro odpočinek a relaxaci.

Poloha

Ostrov je součástí kapverdského souostroví, které leží v Atlantském oceánu u západního pobřeží Afriky. Teploty se zde jak v létě, tak i zimě pohybují v rozmezí 22 až 29 °C.

„Sal je proslulý svými širokými a nekonečnými plážemi s jemným pískem a průzračným oceánem, který má ale překvapivě příjemnou teplotu kolem 22 °C. Atraktivní je také dostupnost ostrova, přímým letem se sem dostanete už za 7 hodin,“ říká obchodní ředitelka CK Blue Style Lenka Pátek.

Výlety

Solný důl Pedra de Lume se solným jezerem Salinas. „Zdejší jezero je ještě několikanásobně slanější než Mrtvé moře a díky hustotě vody se tady prakticky nemůžete potopit. V podstatě se dá říct, že jen tak sedíte nebo ležíte na hladině. A stejně jako  Mrtvé moře, tak i jezero Salinas má léčivé účinky. Pomáhá na ekzémy a další kožní problémy,“ říká Lenka Pátek.

Mezi oblíbená výletní místa patří i zátoka Buracona. Těšit se zde můžete nejen na ohromné vlny tříštící se s rachotem o ostrá skaliska, ale i na tzv. Modré oko. To se objevuje na hladině jezírka, které obklopuje lávová jeskyně. A to vždy kolem poledne kdy sluneční paprsky ozáří písčité dno jeskyně, propojené s oceánem, čímž vytváří úžasný modrý odraz.

Úkaz modré okoÚkaz modré oko | Blue Style

Adrenalin

Na ostrově panují také ideální podmínky pro vodní sporty jako je windsurfing nebo kitesurfing. Prohánět se po vlnách můžou zkušení kiteři na krásné, draky zbarvené kitebeach, kde panuje perfektní počasí, a to celoročně. Začátečníci si pak ovládání draka mohou zkusit na pláži pod dohledem zkušených instruktorů. Ne nadarmo ze Salu pochází legenda kitesurfingu Mito Monteiro.

Pro turisty milující létání je v blízkosti kitebeach ziplina (lanový skluz), kde i po cestě prohlédnete draky na moři ze vzduchu.

Zážitkem je také jízda v buginách.  Dostanete speciální úbor hodný motocyklových závodníků. A samozřejmě helmu a brýle. Pak se vydáte na jízdu po písečných dunách trvající kolem 2 hodin. Cestou na vás čeká několik zastávek, během kterých se budete kochat pohledem na nekonečný oceán, písečné duny a na závěr uvidíte i úžasný západ slunce.

Instruktáž k buggynámInstruktáž k buggynám | Blue Style

Gastro

Základem kuchyně jsou ryby a mořské plody. Můžete si dát výborný tatarák z tuňáka, krevety a fantasticky upravenou langustu. Na své si přijdou i ti, kteří rybám neholdují. Národním pokrmem všech ostrovů Kapverd je tzv. cachupa, což je obdoba našeho guláše. Akorát na Salu do něj dávají sladké brambory, dýni, rajčata, zelí, koření a kukuřičnou kaši. Součástí je i maso, a to hovězí, vepřové nebo ryba. Jako dezert ochutnejte karamelový puding, banánové placky filhoses de banana nebo exotické ovoce papáju.

Noční život

Na celém ostrově ale oceníte i zdejší atmosféru. Místní se totiž řídí heslem,, No stress“, nikam nespěchají a užívají si života. A nejvíce právě večer, kdy rádi tančí v místních barech např. národní tanec funaná a kroutí boky jako nikdo jiný, mají tanec v krvi.

Tradiční nápoje Kapverdských ostrovů:

  • Pálenka Grogue  s 50 procenty alkoholu - ‍pálenka z cukrové třtiny, zvaná grogue, nemá s naším grogem nic společného. Kapverdský grogue chutí připomíná silný rum.
  • Místní pivo se jmenuje Strela a chutí připomíná český světlý ležák.
  • Dalším tradičním nápojem je Pontche, jeho základem je právě místní pálenka Grogue smíchaná s medem Jde o sladký likér, který se podobá naší medovině.

Doporučení na hotely:

„Skvělé zázemí vám poskytne pětihvězdičkový hotel Riu Palace Santa Maria, který leží u pláže Santa Maria, která je nejkrásnější pláží ostrova Sal.  Navíc je tu také oddělená část pouze pro dospělé, tedy pokud vyrazíte jen ve dvou, užijete si tu klidný pobyt bez dětského křiku. Kdo chce zažít ubytování ve tradičnějším stylu, doporučuji Voi Villa do Farol s bungalovy rozlehlou pláží“ doporučuje Lenka Pátek z CK Blue Style.