Jak čerpat příspěvek v rámci Úsporného tarifu?

Blíží se topná sezóna a vysoké ceny energií jsou jedním z nejdiskutovanějších témat současnosti

Blíží se topná sezóna a vysoké ceny energií jsou jedním z nejdiskutovanějších témat současnosti Zdroj: Adobe Stock

Dráty
2
Fotogalerie

Blíží se topná sezóna a vysoké ceny energií jsou jedním z nejdiskutovanějších témat současnosti. Aby vláda zmírnila dopad zvyšujících se nákladů na domácnosti, přišla hned se dvěma konkrétními opatřeními – tzv. Úsporným tarifem a zastropováním cen elektřiny a plynu.

Na nejčastější otázky týkající se již schváleného Úsporného tarifu jsme se zeptali právničky a odbornice z oblasti energetiky, Moniky Hauznerové.

Kdo všechno má na příspěvek v rámci Úsporného tarifu nárok a jakým způsobem si o něj mohu zažádat?

Na příspěvek mají nárok všechny domácnosti, které využívají elektrickou energii (mají distribuční sazbu typu D), s výjimkou odběrných míst s víkendovou distribuční sazbou (D61D) a sazbou pro nabíjení elektromobilů (D27D). Zákazníci o nic žádat nemusí, příspěvek bude od 1. 10. 2022 zohledněn automaticky ve vašich nejbližších zálohách, což nejpozději odběratelé uvidí ve svém ročním vyúčtování elektřiny. Pokud mají lidé u dodavatele nějaké dlužné faktury nebo zálohy po splatnosti, dodavatel může příspěvek použít na jejich uhrazení.

Co když mám na své jméno více odběrných míst? Které z nich spadá do Úsporného tarifu?

Podle prováděcího nařízení vlády je příspěvek v rámci Úsporného tarifu vázaný na odběrné místo. Takže pokud jsou všechna odběrná místa domácnosti, které využívají elektrickou energii, s výjimkou odběrných míst s víkendovou sazbou a sazbou pro nabíjení elektromobilů, náleží příspěvek v rámci Úsporného tarifu všem těmto odběrným místům. Příspěvek bude ve vyúčtování u každého z odběrných míst zohledněn samostatně.

Může o příspěvek požádat i jako SVJ (Společenství vlastníků jednotek)?

Ve vládním nařízení stojí, že příspěvek se nezohledňuje pro odběr elektřiny v odběrných místech, ve kterých byl sjednaný odběr zákazníkem v rámci podnikatelské činnosti nebo v rámci samostatného výkonu povolání zákazníka nebo pro potřeby správy a provozu společných částí domu sloužících pouze pro společné užívání vlastníkům nebo uživatelům bytů. Takže, pokud to zjednoduším, příspěvek se týká pouze zákazníků z řad domácností. SVJ, která zpravidla sjednávají dodávky elektřiny pro správu a provoz společných částí domu, na příspěvek nárok nemají. SVJ stejně jako ostatním zákazníkům, jejichž odběrná místa nespadají do kategorie domácností, bude pouze odpuštěn poplatek za obnovitelné zdroje (POZE).

Jak si mohou odběratelé zkontrolovat, že je v jejich případě příspěvek opravdu zohledněn?

Výše zohledněného příspěvku musí být uvedena ve vyúčtování. Je potřeba tedy počkat na řádné roční vyúčtování, ve kterém bude vidět, v jaké výši byl příspěvek zohledněn. To může být samozřejmě i za několik měsíců. Nebo lze k 31. 12. zaslat svému dodavateli samoodečet, který je k tomuto datu bezplatný, a dodavatel následně vystaví mimořádné vyúčtování. Ale jak jsem již zmiňovala, příspěvek bude všem zákazníkům ve vyúčtování zohledněn automaticky, takže pokud má odběrné místo na příspěvek nárok, není třeba se obávat, že by nebyl vyplacen, a klidně bych na řádné roční vyúčtování počkala. Pokud má dodavatel zákaznický portál, kde je vidět rozpis záloh, stav jejich úhrady a stav nedoplatků, pak i zde je možné orientačně zjistit, na jaké zálohy a v jaké výši či na jaké nedoplatky byl příspěvek uplatněn.

Je dodavatel povinen zaslat nový zálohový kalendář?

Vláda zrušila povinnost dodavatelů energií poslat do konce září zákazníkům nové platební kalendáře v souvislosti se schválením Úsporného tarifu, neboť připravuje další opatření v podobě zastropování cen, která budou mít na výši záloh rovněž vliv. Nový rozpis záloh obdrží zákazníci, kterých se budou týkat regulované ceny elektřiny a plynu. Očekávat ho mohou do 30 dnů ode dne účinnosti nařízení vlády, jimiž budou stanoveny maximální ceny elektřiny a plynu. Vydání tohoto nařízení se očekává v první polovině října 2022.

Co dělat v případě, že lidé dodavatele teď změnili? Bude příspěvek zohledněn u nového dodavatele, nebo ve vyúčtování od toho původního?

V takovém případě je pro důležité datum 23. 8. 2022. Kdo byl k tomuto datu již byl zákazníkem nového dodavatele, bude mít příspěvek zohledněn v ročním vyúčtování od nového dodavatele. Pokud byl v tento den ještě zákazníkem starého dodavatele, tak příspěvek zohlední původní dodavatel. Buď tak učiní již ve vyúčtování, které provedl v souvislosti s ukončením dodávky, nebo je povinen příspěvek uhradit přímo odběrateli, a to nejpozději do 16. 10. 2022.