Komentář: Včera Babiš vzpomínal na Havla, dneska mu komunistický obušek nevadí

Václav Havel

Václav Havel Zdroj: ctk

Zdeněk Ondráček
Zdeněk Ondráček, lídr kandidátky KSČM v Královehradeckém kraji v předvolební debatě Blesku na téma Do zbraně
Zdeněk Ondráček, lídr kandidátky KSČM v Královehradeckém kraji v předvolební debatě Blesku na téma Do zbraně
Andrej Babiš o Václavu Havlovi
Andrej Babiš
12
Fotogalerie

Včera to bylo šest let od chvíle, kdy zemřel první polistopadový prezident a jeden ze symbolů sametové revoluce, Václav Havel. Sdílely se fotky a citáty, někteří si vytahovali nohavice, jiní se vraceli k jeho starým textům, které se v poslední době začínají zdát až nebezpečně aktuální.

Taky novopečený Andrej Babiš si dal na svůj Twitter příspěvek o tom, jak na prezidenta Havla myslí:

Andrej Babiš o Václavu HavloviAndrej Babiš o Václavu Havlovi|Twitter Andreje Babiše

Včerejšek je ale ten tam a nový den přináší nové úkoly pro vládu a hnutí, které se nezakecá, ale maká.

A tak byl člen pohotovostního pluku, který rozháněl demonstrace během Palachova týdne v roce 1989, zvolen šéfem parlamentní komise pro činnost Generální inspekce bezpečnostních sborů. Což o to, práci policie zná pan Zdeněk Ondráček asi velmi dobře, je to vystudovaný právník a sám pár ran obuškem taky už zasadil.

A v tom je právě ten problém. Ondráček nepatří mezi členy pohotovostních útvarů, kteří se za své konání v roce 1989 stydí, on jej nosí hrdě jako nějakou medaili. O spojenecké organizaci NATO, která garantuje naši polistopadovou bezpečnost, se vyjadřuje na svém FB jako o „zkurvené“ a šíří dezinformační fámy, jako například že se na Ukrajině chystá ofenziva proti Rusku podporovaná USA.

Těžko bychom hledali jiného představitele minulého režimu, který dává tak okatě najevo, jak je mu nepříjemné, že zde (zatím) vládne liberální demokracie, a který se zároveň tak vehementně dere do funkcí v Poslanecké sněmovně.

Přesto všechno byl tento člen KSČM zvolen napodruhé v tajné volbě do čela jedné z parlamentních komisí. Přes apely prezidentských kandidátů, známých osobností i veřejnosti.  

V sobotu se totiž vyjádřil také předseda Vojtěch Filip na jednání ÚV KSČM: „Babiš hnutí ANO řídí direktivně. Doufám, že pořádek ve svém hnutí při druhém kole volby zavede.”

Předseda Babiš evidentně zavelel a hlasy poslanců hnutí ANO, které se poztrácely při volbě minulé, se zázračně našly při volbě nové. Co za tímto obchodem s hlasy stojí, se možná dozvíme už při hlasování o důvěře pro menšinový kabinet Andreje Babiše. Oni totiž členové hnutí ANO nejspíš nejsou asi většinově žádní přesvědčení komunisti, ale oportunisti, kteří budou volit kohokoliv kamkoliv, když to zrovna půjde dohromady se zájmy Andreje Babiše.

To všechno se stalo den potom, co Andrej Babiš dle svých slov (nebo guru Máry) na Twitteru zavzpomínal na Václava Havla. Tak bychom pro pana premiéra měli dva citáty Václava Havla, které mu při dnešní hlasování v hlavě určitě nezněly:

„Co ještě včera chápalo společenské vědomí jako neslušné, to dnes běžně omlouvá, aby to zítra zřejmě přijímalo jako přirozené a pozítří možná dokonce jako příklad slušnosti.“

„Lhostejnost k druhým a lhostejnost k osudu celku je přesně tím, co otevírá dveře zlu.“

EDIT: Podle posledního vývoje v Poslanecké sněmovně to vypadá, že se volba bude muset kvůli chybě volební komise opakovat - morální pachuť z dnešního jednání vládního hnutí i tak zůstává.