Do Británie přišlo rekordní množství přistěhovalců. Navzdory Cameronovým slibům

Londýn

Londýn Zdroj: Martin Pinkas/Euro

Theresa Mayová
Britská premiérka Theresa Mayová
Centrum Londýna
Londýn
David Cameron
15
Fotogalerie

Čistá migrace z Evropské unie do Británie dosáhla od června 2015 do letošního června nového rekordu 189 tisíc osob. Jde o rozdíl mezi počtem nově příchozích a odchozích cizinců. Informoval o tom britský statistický úřad (ONS). Právě letos v červnu se konalo referendum, ve kterém si Britové odhlasovali vystoupení z EU a jedním z hlavních témat hlasování byly obavy voličů z přílivu migrantů.

Britští vládní konzervativci tehdy ještě pod vedením Davida Camerona slibovali, že každoroční počty migrantů sníží pod 100 tisíc. To se jim však nepodařilo, zčásti i kvůli tomu, že Británie láká na výhodné nabídky zaměstnání, poznamenala agentura Reuters. Celková čistá migrace do Británie od června do června byla 335 tisíc osob.

Nová britská premiérka Theresa Mayová v souvislosti s takzvaným brexitem rovněž slíbila, že migrace bude pod větší kontrolou. Podle mnoha voličů může za vyšší příliv cizinců svoboda pohybu, která platí v Evropské unii. "Hlavní důvod, proč lidé přicházejí do Británie, je práce. Výrazně se zvýšil počet osob, které hledají práci, zejména pak z EU," uvedla Nicola Whiteová ze statistického úřadu.


"Brexit nám dává příležitost mít pod kontrolou počty přicházejících z Evropy," řekl televizní stanici Sky News náměstek britského ministra pro migraci Robert Goodwill. "Chceme se vrátit na udržitelnou úroveň... jde o tlak, který to vytváří na zdravotnictví, na vzdělávání, na bydlení. To se během referenda jasně ukázalo," dodal.

Podrobnosti britského "rozvodu" s Evropskou unií zatím nejsou známy. Mnoho evropských lídrů ale již naznačilo, že Londýn nemůže očekávat, že si ve stejnou chvíli udrží neomezený přístup na jednotný unijní trh, který je pro mnoho podniků klíčový, a zároveň omezí svobodu pohybu.

Více než polovina z celkového počtu migrantů do Británie pochází ze zemí mimo Evropskou unii, uvedl statistický úřad. Nejvíce cizinců, konkrétně deset procent, ale do země přijíždí z Rumunska.