Gazprom zastavil veškeré dodávky plynu do Nizozemska

Ruská společnost Gazprom.

Ruská společnost Gazprom. Zdroj: Reuters

Ruská společnost Gazprom.
Ruská společnost Gazprom.
Ruská společnost Gazprom.
4
Fotogalerie

Ruská státní plynárenská společnost Gazprom zastavila veškeré dodávky plynu do Nizozemska. Firma oznámila, že nizozemská obchodní společnost GasTerra, která dovoz plynu do Nizozemska zajišťuje, nezaplatila za plyn dodaný v dubnu. GasTerra už v pondělí avizovala, že nepřistoupí na platby v rublech, jak požaduje Kreml. Informují o tom tiskové agentury.

"Gazprom zcela zastavil dodávky plynu společnosti GasTerra, protože firma nezaplatila v rublech," uvedl ruský gigant na telegramu. Gazprom poznamenal, že platby je nutné provádět podle pokynů. Ty předpokládají, že odběratelé budou mít účet i v rublech, z kterého se plyn bude platit.

Společnost GasTerra už v pondělí uvedla, že přerušení dodávek plynu z Ruska, očekává, protože nechce přistoupit na požadavky Kremlu. Dodala přitom, že omezení dodávek nizozemským domácnostem nepředpokládá, protože už si plyn zajistila jinde.

Jak jsou státy Evropy závislé na ruském plynu >>>

Přerušení dodávek očekává i společnost Orsted, která zajišťuje dodávky ruského plynu do Dánska. I ta odmítla přistoupit na platby v rublech. Dánský energetický úřad avizoval, že v důsledku přerušení dodávek neočekává žádné bezprostřední problémy v zásobování domácností.

Video placeholde
Plán Česka při odstavení dodávek plynu • Videohub

Gazprom už před více než týdnem přerušil dodávky plynu do Finska a v dubnu také do Polska a do Bulharska. Rusko začalo platby ve své měně vyžadovat po invazi na Ukrajinu, kdy na něj západní země uvalily sankce.